Politička kuga: BiH postaje "mostarizovana" - blokirana u disfunkcionalnosti

Pregovori bez kraja i početka

Politička kuga: BiH postaje "mostarizovana" - blokirana u disfunkcionalnosti

11.06.2019 - 19:21
Politika

Niko u BiH ne zna kada će biti formirana vlast, državna ili federalna, kao niti da li će, i koje, kantonalne vlade biti rekonstruisane. Stranke koje su, kako su samoproglasile vlastito brojanje glasova, "pobijedile" na izborima 2018.godine, SDA, SNSD i HDZ, nemaju rješenje za izlazak iz krize u kojoj se BiH nalazi bez prestanka. Čini se da cijeli teritorij BiH (sa izuzetkom manjeg bosanskohercegovačkog entiteta) ne funkcioniše a "mostarizacija" državnih i federalnih institucija, kao i njihovo umrtvljavanje, godi onima koji su slaboj BiH vide priliku za antidržavne projekte. Da li je moguće da se BiH svjesno umrtvljuje kako bi se, na kraju, "morala" potpisati krajnja kapitulacija? Nismo li to, već jednom, gledali u Dejtonu i netom pred ovaj sporazum...?!

Više od deset godina Mostar nema niti izbora, niti legalnu i legitimnu vlast. Ali ima vlast koja donosi odluke i blokira ili koči život - kako kome i koliko hoće. Sličan recept sada se, sa Mostara, prenio na veliki dio Federacije BIH, ali i BiH u cjelini, jer formiranje vlasti postaje sve veći problem za koji vladajuće stranke nemaju nikakvo rješenje - svi imaju samo pregršt izgovora. 

Ipak disfunkcionalnost vlasti najviše odgovara onima koji ruše BiH kao državu. SNSD uživa u odumiranju BiH i slabosti Federacije BIH, dok HDZ trenutno asistira SNSD-u, posebno nakon SDA-ove avanture sa Željkom Komšićem čija će stolica u Predsjedništvu BIH, sve su prilike, biti izgovor za takve izmjene Izbornog zakona BIH koje će se pamtiti jednako kao i Dejtonski sporazum. 

IBiH u NATO-u, da ili ne odnosno koje i kakve izmjene Izbornog zakona BiH, pitanja su koja stoje ispred SDA, SNSD-a i HDZ-a. Krupna su to politička pitanja oko kojih, prilika je, postoje i dogovori ali trebaju jaki izgovori za njihovu realizaciju. Da bi svi, na svojoj strani, dobili jake nacionalne izgovore "moranja", prvo se "mora" formirati kriza koja će stanovništvo dovesti u stanje svijesti da prihvate bilo kakav dogovor - "samo da ne puca". 

Čak ni letimičnom gledaocu televizija, portala i čitaocu novina, nije teško zaključiti da će HDZ dobiti izmjene Izbornog zakona BIH, po svojoj "volji", jer kada SDA isporuči Draganu Čovuću izborni atar, tada će HDZ pomoći SDA-u da se potpiše aktivacija MAP-a, odnosno nakon toga će, BiH dobiti svoju vlast a MIlorad Dodik će, koji Srbima neće biti kriv nizašta (jer SDA i HDZ će se, kao, dogovoriti "iza njegovih leđa) dobiti sve pozicije u državnoj vlasti koje, nakon toga, bez ozbiljnih problema neće ispustiti dugo, dugo godina potom.

Kako svaki dogovor traži svoje žrtve, tako će i glavni protagonisti ovih dogovora, koji će uskoro krenuti na put svoje realizacije, usput imati svoje političke "žirante" kojima će fakturisati "izdaju", "rad za tuđe interese", "prodaju naroda" i slično jer, zaista, politike u BiH baš i nema - preostala je samo trgovina sa sve manje zemlje i sve manje naroda.

Izvor: 
BNN.BA