Pompeo: Imamo dokaz da je korona virus potekao iz laboratorije u Wuhanu

Teške optužbe

Pompeo: Imamo dokaz da je korona virus potekao iz laboratorije u Wuhanu

03.05.2020 - 19:13
Svijet

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u nedjelju da ima 'ogroman dokaz' da je pandemija koronavirusa potekla iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu. No iako je vrlo kritičan prema Kini, odbio je reći smatra li da je virus namjerno pušten iz laboratorija. Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je također kazao da je vidio dokaze koji mu omogućuju da 's vrlo velikim uvjerenjem' kaže kako je virus krenuo iz laboratorija u Wuhanu.

'Da, imam i detalje', kazao je upitan može li podrobnije objasniti na što je mislio. 'No ne mogu vam reći. To vam ne smijem reći.'

Institut virologije u Wuhanu, kojeg sponzorira kineska vlada, odbacio je ove optužbe, a i drugi su američki državni dužnosnici takav scenarij odbacili kao jako malo vjerojatan. Većina stručnjaka smatra da je virus potekao s 'mokre tržnice' u Wuhanu gdje je prvi put prešao s životinje na čovjeka.

Trump je prije već kazao kako njegova administracija pokušava odrediti je li novi koronavirus doista krenuo iz laboratorija u Wuhanu, nakon medijskih napisa o tome kako je virus možda umjetno sintetiziran u tom laboratoriju ili im je možda slučajno pobjegao.

Izvor: 
BNN.BA/Jutarnji.hr