Ponovo gori olimpijska baklja u Sarajevu

Sarajevo 1984 - 2019

Ponovo gori olimpijska baklja u Sarajevu

10.02.2019 - 20:59
Politika

Larisa Cerić, džudistkinja - najbolja sportistikinja Bosne i Hercegovine, večeras je, nakon 35 godina njegovog mirovianja, ponovo upalila olimpijski plamen na stadionu Asim Ferhatović Hase - Koševo u Sarajevu, gdje je svečano otvoren Evropski zimski olimpijski festival EYOF.

baklja, EYOF

Sarajevo i Istočno Sarajevo će od danas, pa sve do 16. februara biti domaćini Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF 2019) na kojem će 1.500 sportista iz 46 zemalja Europe nastupati boreći se za olimpijske medalje.

Naziv cijele ceremonije je “We create together“ koji je odabran kao tekst glavnog muzičko-plesnog performansa s kojim se u glavni grad Bosne i Hercegovine, ali i iz njega, šalje nova poruka mira i zajedništva, nakon više decenija poruka koje su, uglavnom, nosile ratnu ili postratnu tematikiu.

Na defileu zemalja učesnica EYOF-a zastavu Bosne i Hercegovine ponijela je naša alpska skijašica Esma Alić, dok je Olimpijski plamen zapalila proslavljena bh. džudistkinja Larisa Cerić. Zakletvu je u ime sportista položila Asja Klačar, predstavnica Bosne i Hercegovine u snowboradu, u ime trenera Nihada Bašić, dok je to u ime sudija učinio Slaviša Lučić.

Nakon Zimskih olimpijskih igara 1984.godine, ovo je za Sarajevo najveći kulturno-sportski događaj u protekliuh 35 godina.

Izvor: 
BNN.ba