Ponovo odgođeno suđenje Sefiću, očevi ogorčeni: Ovo je ismijavanje nas, ko je Sanjin Sefić u ovoj državi?!

Suđenje odgođeno po ko zna koji put

Ponovo odgođeno suđenje Sefiću, očevi ogorčeni: Ovo je ismijavanje nas, ko je Sanjin Sefić u ovoj državi?!

23.05.2018 - 11:12
BiH

"Nemamo riječi za ovo. Ovo je ismijavanje države, suda, ovo je ismijavanje nas, oštećene strane  Sud je prvenstveno kriv, ko je Sefić u ovoj državi, ne mogu da shvatim to! Ovo je... nemamo riječi. Izgleda da mi moramo uzeti stvar u svoje ruke da riješimo slučaj, ali ja ne želim to. Mi ćemo, ako Bog da, doživjeti da se on osudi makar umro taj dan kad se završi suđenje. Mi ćemo praviti proteste", rekao je Amir Agić, otac ubijene Selme Agić koju je Sanjin Sefić pregazio automobilom u noći 10. oktobra 2016. ubivši je na licu mjesta skupa sa njenom najboljom prijateljicom Editom Malkoč. Sefiću je i danas, kao i ranije - odgođeno suđenje. Roditelji ubijenih djevojaka su ogorčeni i najavljuju proteste.

Današnje ročište samo je jedno u nizu odgođenih u "slučaju Sefić", a ovog puta je odgođeno jer se advokat Rusmir Karkin nije pojavio, a optuženi Sefić danas je trebao svjedočiti. 

Ovo nije prvi put da Karkin ne dolazi na ročište, a više puta je novčano kažnjen.

Na suđenje su osim očeva ubijenih djevojaka koji su jutros, kao i svakog puta, u Sarajevo doputovali iz Bugojna i Bosanske Krupe, došli porodica, prijatelji i studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, na kojem su stradale djevojke studirale, kao i Muriz Memić, koji je došao kao podrška.

Otac Selme Agić je ogorčen jer se ročišta konstantno odgađaju i podsjetio da ovo nije prvi put da se ovo dešava i da je Karkin već novčano kažnjavan zbog toga, ali da to, kako kaže, očigledno nije imalo nikakvog efekta. Najavio je radikalne proteste u Sarajevo kako bi porodic ubijenih djevojaka, ali i svi građani, iskazali ogorčenost ponašanjem pravosudnih institucija.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, "golfom 6" krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je nakon bijega u Srbiju, hapšenja i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara ove godine izručen pravosuđu BiH.

Inače, suđenje u predmetu "Sanjin Sefić i drugi" počelo je 21. marta, ali je zbog proteka roka dužeg od 30 dana između dva ročišta, 17. jula počelo iznova.

Izvor: 
BNN.BA