Posjeta Pape u Sarajevu: Prilika za zaradu prodavača suvenira

Svaka marka je dobrodošla

Posjeta Pape u Sarajevu: Prilika za zaradu prodavača suvenira

01.06.2015 - 16:12
BiH

Vijest o dolasku Pape u Bosnu i Hercegovinu proširila se za kratko vrijeme u cijelom svijetu. Tim povodom narednog vikenda Sarajevo će ponovo nakratko postati centar velikih zbivanja kao što je to posjeta Svetog Oca. Upravo su danas pojedini mediji u regionu, prenijeli izjavu u kojoj Papa kaže kako u našu politički i ekonomski rastrojenu zemlju, dolazi kako bi širio mir i ljubav.

Dok ostaje da se vidi koliko će posjeta Pape Franje značiti Bosni i Hercegovini, u smislu političkih nesuglasica njenih konstitutivnih naroda, prosperiteta i napretka zemlje, ekipa portala BNN je danas istražila tržište na sarajevskim ulicama, kako bi se uvjerili kako su se ulični, ali i prodavači u vlastitim radnjama pripremili sa rekvizitama za Papin posjet.

Jer, ako ništa, bar će tog dana procvijetati 'turistički biznis' u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nakon duge zime i slabijeg obima prodaje, evo prilike za dobru zaradu. Međutim, da to nije baš sve tako, govori nam prodavač iz radnje sa sportskim dresovima.

"Nisam se spremio. Nemam ništa vezano za Papu. Mislim da se neću ni zauzimati za to, jer kad se prošlo ljeto obilježavala 100. godišnjica Sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda, pripremio sam sve vrste suvenira i nisam ništa uspio prodati. Turisti nisu bili zainteresovani. Evo, ako ništa, nudim im dresove Pjanića i Džeke" govori nam pesimistični prodavač.

Prišli smo potom prodavaču koji je stacioniran nasuprot Begove džamije i koji je asortimanom specijaliziran za prodaju islamskih religijskih suvenira. Nigdje ne vidimo ništa vezano za Papu Franju, ali smo za svaki slučaj provjerili staru priču u suživotu u Bosni i Hercegovini i upitali kako se spremio za posjetu i kakvim rekvizitama raspolaže.

"Nikako! Ja ti prodajem samo ove vjerske, mislim islamske", kratko je prokomentarisao.

U jednoj radnji na Baščaršiji dočekao nas je pričljiv sugovornik, čestitajući nam na temi kojom se bavimo.

"Svaka vam čast na temi, ali da vam kažem, na pogrešnoj ste adresi. Ja sam se poprilično skromno spremio, ali to nije do mene, jer sam se uzdao u proizvođače suvenira, a oni su očigledno zakazali. Zaista su slabo kreativni i nisu ozbiljno shvatili veliku posjetu Pape Franje. Zamolio bih vas da odete proizvođačima i da ih podsjetite, ima još vremena do subote", iskren je naš sugovornik.

Na kraju šetnje Baščaršijom u drugoj radnji zatičemo prodavca koji u asortimanu posjeduje magnetne pločice sa likom Pape Franje. Nada se dobrom poslu, ali njegova iskustva u ovim slučajevima govore nešto sasvim drugo.

"Bila je duga zima, a inače zimi ima slabije posla. Zato se sad nadam dobrom poslu, ali vjerujte nisam baš naročito optmističan. Dogodi se da kada se radi o ovim velikim danima kao što je posjeta Pape, bude potpuno suprotna situacija, ne proda se kako se očekuje. Jednostavno se turisti razlete, kao da ne stignu razmišljati o tome. A ovako kada je miran dan, bez velike pompe, dođe dvadesetak raspoloženih kupaca i tako budem zadovoljan" kazao je vlasnik radnje na Baščaršiji.

Najspremnije prodavače zatekli smo u Ferhadiji. Osim šolja koje se mogu vidjeti svugdje na Baščaršiji, nude kipove Djevice Marije i majice sa isprintanim likom Pape Franje.

"Nije ovo još ništa, šta imamo u planu do subote da postavimo na štand. Rano je još, tek je počela sedmica. U petak će krenuti pravi posao", kaže trgovac dok dočekuje zainteresovane kupce.

Ostalo je još par dana do najavljene posjete Papa Franje u Sarajevo, pa vjerujemo da će iz dana u dan za istu biti sve više interesa građana naše zemlje, ali i od svih građana koji u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji imaju priliku da zarade nešto novca.

Papa Franjo je danas izjavio za balkanske medije kako bi želio svakoj osobi, svakoj porodici, svakoj zajednici navijestiti Božje milosrđe, nježnost i ljubav. Katolicima u BiH uputio je ohrabrenje da budu uz svoje sugrađane kao svjedoci vjere i Božje ljubavi pridonoseći izgradnji društva koje kroči prema miru, suživotu i međusobnoj suradnji.

 

Izvor: 
Redakcija / BNN