Poslanici traže informacije o voznom parku, radu nezavisnog odbora i popisu stanovništva

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Poslanici traže informacije o voznom parku, radu nezavisnog odbora i popisu stanovništva

30.06.2015 - 13:16
BiH

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magzinović ponovo je na današnjoj sjednici upozorio da nije dobio informacije o stanju voznog parka u bh. institucijama.

Zatražio je informaciju o tome s kojim brojem i na koji način se koriste vozila u svim institucijama BiH, tvrdeći da se službena vozila koriste u privatne svrhe, parkirana su ispred stambenih zgrada, primijetio je sjedalice za djecu u autima te je pozvao na rješavanje pitanja ovakve samovolje. 

Poslanica Stranke demokratske akcije (SDA) Nermina Kapetanović zatražila je odgovor od Vijeća ministara BiH i Ministarstva civilnih poslova o uvođenju osnovnog identifikacijskog broja podsjećajući da je to preduvjet za početak pregovora BiH s Evropskom unijom. 

- Kada će Ministarstvo civilnih poslova pristupiti izradi zakona o ličnom identifikacijskom broju jer BiH s sadašnjim jedinstvenim matičnim brojem s 11 cifara ne može pregovarati s EU i razmjenjivati podatke - podvukla je Kapetanović.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Isaković zatražio je stav visokog predstavnika u BiH o zastupljenosti žena u 13 do sada formiranih vlada u BiH u kojima je trenutno 14,73 posto žena.

Poslanik SDA Šemsudim Mehmedović kazao je poslanicima da je došao do informacija da bi u narednih dva ili tri mjeseca trebala biti riješena problematika u slučaju Sirijca Imada al-Huseina koji od 2008. godine boravi u Imigracionom centru jer ga se smatra prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

O načinu funkcioniranja Nezavisnog odbora govorila je poslanica Demokratske fronte (DF) Hanka Vajzović podsjećajući da ovaj odbor  nije dostavio izvještaj o svom prošlogodišnjem radu jer se članovi odbora ne mogu dogovoriti kako da ga sačine.

- Možda je ovdje riječ o odboru, ali ne i o nezavisnom. Potrebno je formirati ad hoc komisiju koja će utvrditi rad tog odbora zbog sumnje da postoje nemirljivi politički interesi unutar odbora - kaže Vajzović.

Kazala je da je odbor u 15 mjeseci otkad je fomriran održao sedam sjednica od kojih je jedna hitna kada su članovi Odbora raspravljali u junu o februarskim protestima, a ova komisija košta građane oko 23.000 KM mjesečno.

Dodala je da je njeno pitanje o radu ovog odbora koje je mnogo ranije postavila koincidencija s inicijativom ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića za razrješenje predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žike Krunića s dužnosti.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Predrag Kožul zatražio je od Agencije za statistiku BiH da mu dostavi odgovor o pitanju usvajanja revidiranog jedinstvenog programa za popis te procjenu kada će uslijediti konačna verifikacija popisa stanovništva iz 2013. godine.

Izvor: 
Fena
Tagovi: