Potpisan protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO savezu

Protokol potpisali ambasadori 29 zemalja članica

Potpisan protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO savezu

06.02.2019 - 13:41
Politika

Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u prisustvu ministra vanjskih poslova Makedonije, Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga.

 

Na ceremoniji u sjedištu NATO, Dimitrov se pozdravio sa ambasadorima svih zemalja članica koji su jedan po jedan po abecednom redu prilazili da potpišu dokument.

Pristupne protokole sa budućim članicama obično potpisuju ministri vanjskihh poslova, ali su Protokol sa Makedonijom potpisali ambasadori zemalja članica pri NATO da bi se ubrzala integracija te zemlje u alijansu.

Po potipisivanju Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO-a bez prava glasa, a pununopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifukuju protokol.

Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar. Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promijeniti ime u Sjeverna Makedonija.

Uobičajeno ja da proces pristupanja u NATO-a traje oko 18 mjeseci, ali, prema najavama iz sjedišta alijanse koje su prenijeli makedonski mediji, Sjeverna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu. 

Izvor: 
BNN.ba / N1, Beta