Potpredsjednica SBB-a tvrdi da Zakon o akcizama nije kriv za divljanje cijena goriva

Pranje zbog glasanja za Zakon o akcizama?

Potpredsjednica SBB-a tvrdi da Zakon o akcizama nije kriv za divljanje cijena goriva

18.06.2018 - 21:17
Politika

"Ne smatramo da je cijena goriva rezultat uvođenja akciza u ovom slučaju, zato što cijena goriva zavisi od formiranja cijena goriva na svjetskom tržištu. To je odraz neodgovorne politike kada su robne rezerve u pitanju. Mi nemamo tromjesečne rezerve kako bismo zaštititli građane od naglih poskupljenja. Firme treba da zarađuju onoliko koliko su troškovi, ali ovdje je očigledno da zarađuju mnogo više". - izjavila je Adisa Arapović - Omerbegović, potpredsjednica SBB-a čija je stranka jedna od "zaslužnih za uvođenje akciza građanima BiH.

Od trenutka izmjena Zakona o akcizama u BiH, građanima Bosne i Hercegovine su cijene goriva povećane tri puta a poskupljenje goriva, pratila su i druga poskupljenja koja, polako, dostižu ozbiljan nivo izdržjivosti.

Stranke koje su građanima Bosne i Hercegovine uvele dodatne namete, SDA, SBB, SNSD, HDZ i HDZ 1990, nakon izglasavanja ovog antinarodnog zakona, izjavile su da će uskoro krenuti velika cestogradnja u Bosni i Hercegovini i da ni fening skupljen od akciza, neće biti utrošen mimo cestogradnje.

Otada prošlo je cijelih sedam (7) mjeseci, autoputevi se ne prave a novac od akciza se slijeva u budžete jer, prema proračunima makroekonmskih analitičara, od sveg novca koji je do sada sakupljen na osnovu akciza na gorivo, u posljednih 10 godina, gotovo 90% otišlo je u budžete a samo oko 10% u cestogradnju. Da je vladajuća koalicija gradila puteve od prikupljenih akciza na gorivo, Bosna i Hercegovina bi do sada imala preko 600 kilometara autoputa što, kako znamo, nije slučaj.

Zbog svega navedenog, građani Bosne i Hercegovine ne mogu vjerovati vladajućim stranakma, SDA, SBB, hDZ i SNSD kada građane uvjeravaju da se autoputevi grade ili da akcize nisu krivci za bujanje cijenja goriva i životnih potreba.

Izvor: 
BNN,.BA