Potpredsjednik Vlade Turske: Srbija je za Tursku ključna zemlja regije

Turski zvaničnik u posjeti Srbiji

Potpredsjednik Vlade Turske: Srbija je za Tursku ključna zemlja regije

20.03.2018 - 13:34
Region

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je ugostila potpredsjednika Vlade Republike Turske Fikrija Isika koji je izjavio kako je Srbija za Tursku ključna zemlja regije, "o čemu svjedoči i veliki broj turskih investitora koji posluju u Srbiji".

Brnabić je zaključila kako su odnosi dvije zemlje u stalnom usponu zahvaljujući iskrenoj težnji obje strane za stalnim unapređenjem političkog dijaloga. Također je podsjetila kako je od posebnog značaja Srbiji bila posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

Srbijanska premijerka je naglasila i važnost uspostavljanja trilateralnog trgovinskog odbora Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, uz ocjenu da je trilaterala veoma važan mehanizam suradnje, koji daje snažan signal gospodarstvenicima sve tri strane. Također je zahvalila Isiku na podršci za izgradnju autoputa Beograd–Sarajevo.

Potpredsjednik turske Vlade kazao je na važnost koju Turska pridaje odnosima dviju zemalja, ističući kako je Srbija za Tursku ključna zemlja regije, "o čemu svjedoči i veliki broj turskih investitora koji posluju u Srbiji".

Istakao je i kako veliki potencijal za saradnju između Turske i Srbije postoji u oblasti tekstilne industrije, poljoprivrede, prometa i infrastrukture. Ukazano je i na potrebu povećanja broja avio-linija između dvije zemlje.

Izvor: 
BNN.BA