Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Božić, dan rođenja Isusa Hrista

“Hristos se rodi” – “Vaistinu se rodi”

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Božić, dan rođenja Isusa Hrista

07.01.2019 - 16:02
BiH

Pravoslavne crkve i njeni vijernici koje se drže starog, julijanskog kalendara danas proslavlja Božić, dan rođenja Isusa Hrista.

Pravoslavna crkva, Božić

U hramovima Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Sarajevu, slavljenje Božića počelo paljenjem badnjaka.

Božić je uvijek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica, pogača umješena od pšeničnog brašna bez kvasca. U česnicu se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama, odnosno ne siječe se nožem. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema vjerovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima.

Ljudi se na Božić pozdravljaju riječima “Hristos se rodi” – “Vaistinu se rodi”.

SPC i vjernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

Pored SPC, piše Srpskainfo, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.

Svim vjernicima koji danas slave rođenje Hristovo redakcija portala Radiosarajevo.baželi srećan Božić uz tradicionalan pozdrav “Hristos se rodi”! 

Izvor: 
BNN.ba / radiosarajevo.ba