Preda o Upitniku i BiH: Kasnite 5 mjeseci, fali puno odgovora, EU je daleko...

Bosnu i Hercegovinu čeka jako dug put ka Europskoj Uniji

Preda o Upitniku i BiH: Kasnite 5 mjeseci, fali puno odgovora, EU je daleko...

05.03.2019 - 08:22
Politika

”Dobro je što je proces završen, ali ne mogu da ne primjetim veliko kašnjenje od pet mjeseci. Uz to tu su i informacije da na neka od dodatnih pitanja nije odgovoreno. Sve u svemu ovo nije istorijski trenutak, ovo je tek finalizacija prvog koraka. A biće ih još mnogo dok BiH ne postane članica EU”, izjavio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, Kristijan Dan Preda. Iako su nas mjesecima članovi PRedsjedništva naše države, predsjedavajući Vijeća ministara i ministri, uvjeravali da su "odgovorili na sva pitanja u Upitniku" te obično popunjavanje odgovora prokušali predstaviti kao "predvojerjem Unije", istina je, kao i uvijek kada su u pitanju domaći političari, bila jako, jako daleko. 

”Da bi BiH dobila kandidatski status neophodno je da se formira vlast bez odlaganja. Vlasti moraju da nastave posao na EU reformama jer će zahtjev biti analiziran na osnovu primjene reformi. BiH mora da pokaže rezultate i to je osnovna stvar koja će odlučiti sljedeće korake i brzinu evrointegracija zemlje”, tvrdi Preda za Deutsche Welle.

Zaista za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj Uniji ima jako puno prepreka koje, čak i daleko jednostavnije države od naše, nisu mogle lako preći, bez ozbiljnih i sveukupnih napora. Bosna i HErcegovina je 5 mjeseci kasnila sa običnim odgovoranjem na Upitnik (čitaj test) Europske Unije.

Zatim predstavnici vlasti nisu uspijeli odgovoriti na sva pitanja a onda su predaju "krezavog Upitnika" pokušali, naravno u domaćim medijima malog dometa i velikog potencijala prilagodljovosti, predstaviti kao "historijski uspijeh". 

Kako smo naveli u našem jučerašnjem tekstu, vlastima u Bosni i Hercegovini se i ne žuri ka Europskoj Uniji jer stanje pravnog vakuma i bezakonja za njih, odnosno "zakona" za sve ostale, im itekako odgovara radi okončanja procesa privatizacije i unutrašnjeg dogovora o podjeli strateških resursa itd.

Radi jučerašnjeg cirkusa "o predaju Upitnika" oglasila se i Socijaldemokratska partija BiH koja je kada kako je 'sramotno je da je SDA pristala na formulacije, poput one kojom se Evropskoj komisiji 'objašnjava' da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država u kojoj je sistem podjela u, navodnom, najboljem interesu građana. Odgovori, kojim se država, praktično, predstavlja kao konfederacija tri nacije, su uvredljivi, neprihvatljivi i suprotni istinskom ustroju i biću bosanskohercegovačkog društva" - kažu u SDP-u.

Uvedeni i dgovoreni Mehanizam koordinacije, koji su dogovorili i sproveli SDA, HDZ i SNSD, dao je prostor da, recimo, čak i kantonalni ministri, u procesu "puta BiH ka EU", donose odluke o državnim pitanjima a, zapravo, provodeći stranačku politiku. Takva vrsta "mehanizma" je, zapravo, instrument za kočenje i, moguće, uništenje naše države jer nemojmo zaboraviti da slijedi izmjena Izbornog zakona BiH koji će, bez sumnje, dodatno dijeliti državu.

Kako SDA u taj proces ne smije sama (već su izdjelili državui dovoljno) tako, trenutno, kroz prismu koalicija i kojekakvih ministarstava pokušavaju naći "žrtveno jagnje" za "historijski sporazuma sa HDZ-om". To će biti historija ist aonakva kao bosanskohercegovački Upitnik u Briselu. 

 

 

Izvor: 
BNN.BA/DW