Predložen pritvor za Radeljaša, za ostale osumnjičene mjere zabrane

Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Predložen pritvor za Radeljaša, za ostale osumnjičene mjere zabrane

10.11.2016 - 20:21
BiH

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je kantonalnom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora za Eseda Radešalja, a mjere zabrane za Jasminu Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića.

O prijedlogu Tužilaštva Sud treba da se izjasni u roku od 24 sata. Za Radeljaša je predložen pritvor zbog opasnosti uticaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i ponavljanja krivičnog djela, rečeno je Feni iz Tužilaštva. Ostalim  osumnjičenima su predložene mjere zabrane napuštanja države Bosne i Hercegovine i obavezno javljanje nadležnom organu. Za Čauševića je predložena i zabrana obavljanja posla u općinskoj službi Novi Grad u Sarajevu.

Esed Radeljaš, Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević uhapšeni su u policijskoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva „Blok“.

Esed Radeljaš, bivši zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i ministar u Vladi Bosanskopodrinjskog kantona, osumnjičen je za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, davanje dara i drugih oblika koristi te pranje novca.

Kako navode iz kantonalnog tužilaštva, počinjenjem ovih krivičnih djela Radeljaš je sebi i drugima pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko milion KM.

Ostale osumnjičene osobe - pomoćnica bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića Jasmina Horo te bivši pravobranilac u ovoj općini Nedžad Kapetanović i šef općinskog Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Jusuf Čaušević sumnjiče se da su Radeljašu omogućili da kroz upravni postupak nezakonito stekne novac i imovinu.

Izvor: 
Fena