Predsjednički izbori u Sloveniji: Mandat Borutu Pahoru ili Marjanu Šarecu?

Šesti predsjednički izbori od kako je Slovenija stekla samostalnost

Predsjednički izbori u Sloveniji: Mandat Borutu Pahoru ili Marjanu Šarecu?

12.11.2017 - 17:14
Politika

Danas se u Sloveniji održavaju predsjednički izbori, kada će birači odlučiti hoće li dati drugi mandat sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru, ili gradonačelniku Kamnika Marjanu Šarecu.

Širom Slovenije jutros su otvorena birališta na kojim se u drugom krugu bira predsjednik države. Ovo su šesti predsjednički izbori od kako je Slovenija stekla samostalnost. Prema podacima Državne izborne komisije Slovenije u drugom krugu predsjedničkih izbora do 11 sati glasalo je 210.897 birača ili 12,31 posto upisanih u birački spisak. 

Nešto više od 1,7 miliona registriranih birača odlučuje hoće li dati drugi mandat sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru, ili izabrati njegova konkurenta, 15 godina mlađeg gradonačelnika Kamnika Marjana Šareca.

Nešto više od 2.500 birališta su otvorena od sedam sati, a zatvaraju se u 19:00 sati. Službeni nepotpuni rezultati očekuju se u kasnim večernjim satima. Prema većini anketa provedenih zadnjih dana, Pahor može očekivati između 55 i 60 posto glasova, prenose agencije.

Nešto tješnji rezultat najavila je anketa koju je za Radio-televiziju Slovenija zadnja tri dana provela agencija Mediana, na uzorku 700 ispitanika.

Podrška Pahoru prema toj projekciji kreće se između 49,8 i 57,2 posto, a Šarecu između 42,8 i 50,2 posto.

Prema toj anketi, računa se da će odaziv birača na izbore biti manji nego u prvom krugu i iznositi između 38 i 44 posto.

Izvor: 
BNN.BA/Agencije