Predsjednik FBiH: Bošnjački nacionalizam vodi nestanku BiH i tjera Hrvate u treći entitet

Zvaničnik HDZ-a na čelu FBiH tvrdi

Predsjednik FBiH: Bošnjački nacionalizam vodi nestanku BiH i tjera Hrvate u treći entitet

15.01.2018 - 09:04
Politika

Ako će spriječiti dalje sukobe i dalju eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizirati odredbu Ustava i raspustiti Parlament FBiH, rekao je Marinko Čavara (HDZ BiH), predsjednik Federacije BiH.

U intervjuu za "Nezavisne", Čavara je govorio o tome da ne bježi od mogućnosti da raspusti oba doma Parlamenta FBiH ukoliko ne dođe do dogovora o usvajanju budžeta FBiH, o problemima u funkcionisanju FBiH, o lošim odnosima koalicionih partnera, Izbornom zakonu, te o tome ko je najveći krivac za tešku situaciju u FBiH i BiH.

"Bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog je put u nestanak ovakve BiH i put u totalnu disoluciju BiH. Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet", kaže Čavara.

On se osvrnuo i na višemjesečnu blokadu Federacije BiH?

"Radije bih ovdje govorio o teškoćama u funkcioniranju parlamentarne većine. Imamo jednu neospornu činjenicu da SDA po različitim pitanjima glasuje zajedno sa oporbom, a u drugim pitanjima nastoji da pridobije članice parlamentarne većine i da glasa s njima. SDA radi tako da provede sve što je u njenom interesu, a zanemaruje interese svojih partnera u vlasti. Imamo situaciju da se nameću takva pitanja zbog kojih do izražaja dođe nacionalizam koji nije dobar. Mislim da bi trebalo biti više spremnosti za kompromis. Ne možete očekivati da vaše loše rješenje neko prihvati samo zato što vi tako kažete", tvrdi Čavara.

Istakao je kako vjeruje da će doći do dogovora između koalicionih partnera koji će dovesti do usvajanja budžeta FBiH.

"Vjerujem u dogovor i u rješenje problema. Svi problemi u FBiH o kojima govorimo nisu razlog da se ne sjedne i ne pokuša dogovoriti kako dalje, jer smo odgovorni prema svima onima koji potražuju svoja prava iz proračuna. S druge strane, mora postojati spremnost za kompromis, to očekujem od SDA, koja je jedne zakone izglasavala sa oporbom, a druge sa koalicionim partnerima i takvo ponašanje je nedopustivo. Ne možete malo s jednima, malo s drugima, a u stvari rješavati samo stvari koje vas interesiraju. Moramo se prestati baviti glupostima i nekim mahinacijama kao što su prefiksi javnih preduzeća i to ostaviti za neka druga vremena. Ono što je rečeno u Vošingtonskom sporazumu, Herceg Bosna je dio FBiH, i da je ravnopravnost ugrađena kroz Mirovni sporazum u Vošingtonu", rekao je Čavara.

Prokomentarisao je i ponovnu najavu Željka Komšića da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

"Bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog je put u nestanak ovakve BiH i put u totalnu disoluciju BiH. Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet. Imali smo osam godina situaciju da se Hrvat Željko Komšić lažno predstavljao kao Hrvat u tročlanom Predsjedništvu i tom gospodinu nije dovoljno koliko je štete napravio BiH u odnosima naroda i povjerenju u institucije BiH, i sad opet. Ne mogu vjerovati da Željko Komšić toliko mrzi BiH da želi napraviti destrukciju odnosa i srušiti povjerenje u institucije i povjerenje među konstitutivnim narodima, a mislim da nas to vraća na ratne pozicije i to nije dobro. Moramo raditi na povjerenju i omogućiti svakom da bira svoje predstavnike", zaključio je Čavara. 

Izvor: 
BNN.BA/NEZAVISNE