Predstavnici SDA-a, BPS-a, SZBiH i NBL-a potpisali "Potočarsku deklaraciju"

"Probosanske stranke trebaju imati zajedničku viziju"

Predstavnici SDA-a, BPS-a, SZBiH i NBL-a potpisali "Potočarsku deklaraciju"

09.01.2018 - 15:42
Politika

U Potočarima kod Srebrenice danas je održana konferencija "Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta Republika Srpska", na inicijativu pokreta Odgovor u saradnji s udruženjima preživjelih žrtava genocida te Organizacijom šehida i poginulih boraca Srebrenice. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS), Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SzBiH) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) koji su potpisali i "Potočarsku deklaraciju".

Potočarska deklaracija predstavlja poruku predstavnika preživjelih žrtava genocida, porodica žrtava genocida, povratnika, izbjeglih i raseljenih osoba s područja entiteta RS, boraca i veterana te svih aktivista i zagovornika demokratizacije, slobode i ravnopravnosti građana BiH na cijeloj njenoj teritoriji. 

Potpisnici su zatražili od predstavnika probosanskih političkih stranaka da u očekivanju Općih izbora u BiH: 

1. Jasno odrede i u svoje političke programe unesu konkretnu viziju i realne prijedloge rješavanja problema bošnjačke povratničke populacije na području entiteta RS;

2. Donesu čvrstu odluku o tome da se pitanje priznavanja naziva bosanskog jezika i rješavanje pitanja diskriminacije đaka iz bošnjačke povratničke zajednice učini prioritetnim pitanjem u međustranačkom dijalogu;

3. Da insistiraju kod nadležnih institucija u BiH i međunarodne zajednice da preduzmu konkretne korake u provođenju odluka Ustavnog suda BH u vezi 9. januara, da se pokrenu konkretne mjere na sprečavanju i kažnjavanju negiranja genocida i udruženih zločinačkih poduhvata te da se usvoje i implementiraju konkretna rješenja na zaustavljanju odlaska mladih iz povratničkih zajednica širom entiteta RS;

4. Donesu odluku o jedinstvenom i zajedničkom nastupu na izborima 2018. godine;

5. Donesu jedinstvenu strategiju djelovanja prema Savezu za promjene i SNSD-u prilikom budućih pregovora o formiranju vlasti na državnom, entitetskom i lokalnom nivou. 

Član predsjedništva BPS-a Muharem Fišo istakao je kako moraju biti dio zakonodavne vlasti u RS-u.

"Zbog toga sve probosanske stranke trebaju imati zajedničku viziju i nastup na izborima s ciljem osvajanja što više mandata. Neka je i stid političke partije koje nisu poslale svoje predstavnike, a koje za sebe kažu da su probosanske", rekao je Fišo.

Učesnici današnjeg sastanka istakli su kako "Potočarska deklaracija" ima za cilj podići glas i upozoriti na političke podjele Bošnjaka, te na činjenicu da Bošnjacima prijeti nestanak sa područja RS-a.

Kada Hotić, predstavnica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, smatra da su Bošnjaci u Republici Srpskoj diskriminirani i ugroženi.

"Mi svakodnevno čujemo negativne poruke upućene Bošnjacima. Zbog toga svi treba oni probosanski orjentisani treba da budu udruženi i sa zajedničkom vizijom", rekla je Hotić.

Konferenciji su se, kako je istaknuto, odazvale četiri stranke od deset pozvanih. 

Izvor: 
BNN.BA