Predstavnički dom ponovo zasjeda bez poslanika SNSD-a

Parlamentarna skupština BiH

Predstavnički dom ponovo zasjeda bez poslanika SNSD-a

30.06.2015 - 11:27
BiH

Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) napustio je i danas zasjedanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer ni ovaj put na dnevni red nije uvrštena tačka "odluka o razrješenju poslanika Šefika Džaferovića (SDA) s funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, odnosno člana Kolegija Doma".

Ovaj prijedlog ni danas nije dobio podršku poslanika te tačka nije uvrštena u dnevni red, a nakon toga, poslanici SNSD-a su, kao i ranije, napustili sjednicu Doma.

Klub SNSD-a kao razlog za smjenu navode da Džaferović nije prijavio, spriječio ili kasnije procesuirao počinioce ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu te zbog toga ne podržavaju da na čelu Doma bude "neko ko je prikrivao zločine nad Srbima".

Poslanici su prethodno odbili prijedlog poslanika SNSD-a Nikole Špirića da se na dnevni red sjednice uvrsti Izvještaj Vijeća ministara o provođenju ciljeva iz reformske agende koji su potrebni za evropski put Bosne i Hercegovine.

- Da li je i jedan zakon usvojen iz te agende. Potrebna je jedna kvalitetnu tačka dnevnog reda da se vidi dokle se došlo s provođenjem reformi, a ne da se glumi da se nešto radi - kazao je prije napuštanja sjednice Špirić.

Izvor: 
Fena
Tagovi: