Predstavnički dom PSBiH odgodio izjašnjavanje o ukidanju naknada za rad u upravnim odborima i komisijama

Potrebno da Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavi mišljenje

Predstavnički dom PSBiH odgodio izjašnjavanje o ukidanju naknada za rad u upravnim odborima i komisijama

30.06.2015 - 11:01
BiH

Kolegij Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučio je ne uvrstiti u dnevni red današnje sjednice Doma Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju.

Izmjene ovog zakona, koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut predviđaju ukidanje naknade zaposlenicima u institucijama, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima.

Naime, Ustavnopravna komisija Doma utvrdila je usklađenost ovih izmjena s Ustavom BiH, ali je Komisija za budžet i finansije odgodila izjašnjavanje o ovom zakonskom prijedlogu te je zaključeno da je potrebno da Ministarstvo finansija i trezora BiH, u roku od 15 dana, dostavi mišljenje o Prijedlogu zakona. 

Zatraženo je i od Vijeća ministara BiH da u roku od 15 dana, dostaviti informaciju o realizaciji zaključka s februarske sjednice. Tim zaključkom poslanici su Vijeće ministara zadužili da pripremi i uputi u proceduru izmjene cjelokupnog zakonodavstva koje se odnosi na obaveze i prava imenovanih i izabranih osoba u institucijama BiH.

To uključuje i Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, Zakon o sukobu interesa, te podzakonske akte koji proizilaze iz njih (pravilnik o radu upravnih i nadzornih odbora, pravilnik o naknadama za rad u interresornim radnim grupama, komisijama, radnim tijelima, te pravilnike o nabavci i korištenju službenih vozila).

Pred poslanicima je i Izvještaj o nepostizanju saglasnosti Kolegija Doma o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS).

Izvor: 
Fena