Preminula pevačica grupe The Cranberries, Dolores O'Riordan

Pjesmu "Bosnia" posvetila našoj zemlji i gradu Sarajevu...

Preminula pevačica grupe The Cranberries, Dolores O'Riordan

15.01.2018 - 22:59
Društvo

Pjevačica popularne irske grupe The Cranberries, Dolores O'Riordan, iznenada je preminula u Londonu, u 47-oj godini, objavila je njena publicistkinja Lindzi Holms.

 

Nije iznijela bilo kakve detalje o uzroku smrti, osim da je iznenadna i da je njena porodica u šoku.

„U Londonu je boravila zbog kraće sesije snimanja. Članove njene porodice je šokirala vijest i zamolili su za privatnost u ovom teškom trenutku“, navodi se u kratkom saopštenju.

Grupu The Cranberries osnovali su 1989. godine u irskom gradu Limeriku Dolores O'Riordan, gitarista Noel Hogan, basista Majk Hogan i bubnjar Fergal Loler. Svjetsku slavu su stekli devedesetih godina prošlog veka, zahvaljujući hitovima "Linger", "Dreams", "Zombie", "Ode to My Family", "Ridiculous Thoughts", "Salvation"... Također, Dolores je napisala i pjesmu "Bosnia" koju je posvetila našoj zemlji i gradu Sarajevu.

Grupa, koja je uglavnom povezivana sa alternativnim rockom, ali i sa indi-popom, irskom folk muzikom, kao i pop-rockom, nije bila aktivna od 2003. do 2009. godine, kada je O'Riordanova započela solo karijeru.

Posljednji album su izdali 2017. godine, "Something Else", i trebalo je da idu na turneju po Evropi i Sjevernoj Americi, međutim, turneja je skraćena jer je pevačica imala problema sa leđima.

Prodali su više od 40 miliona kopija albuma, prenosi Rojters.

Izvor: 
BNN.BA