Presuda za aferu "državni udar" će smiriti strasti ili izazvati potpuno haos

Đukanović vs. opozicija

Presuda za aferu "državni udar" će smiriti strasti ili izazvati potpuno haos

25.04.2019 - 19:44
Region

Rasprava u Skupštini Crne Gore kojoj je prisustvovao i premijer Duško Marković, zaoštrena je nakon što je jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio da neće dozvoliti vlastima da ih vode u zatvor. Mandić je aludirao na predstojeću presudu u Višem sudu u Podgorici koja će biti donijeta 9. maja protiv 14 optuženih u slučaju “državni udar”. Andrija Mandić, Milan Knežević i Mihajlo Čađenović se nalaze među optuženima.

“Kolege Kneževića, Mihajla Čađenovića i mene niko neće voditi u zatvor. Prije smo spremni glave da položimo ili nekome glavu da skinemo nego što će nas neko povesti u zatvor. I to morate da znate. Ne prijetim, nego vam govorim vrlo pošteno. I to vam govorim da znate, jer vi donosite odluku, vi i ovaj iz susjedne zgrade. I ja želim to da vam kažem pred crnogorskom javnošću, da ne bi bilo zabune, da ne bude da smo uradili nešto na podmukao način. Kažem da ne dozvoljavamo da bilo ko nas nevine, bilo ko vodi u zatvor”, rekao je Mandić.

Crnogorski premijer Duško Marković je ovu poruku Mandića shvatio kao prijetnju i kako je saopštio, biće spremni:

“Reagovao sam u odnosu na vaš prst koji ste uperili prema meni govoreći da će nekome odlećeti glava. Tako ste rekli. Ako smo došli do toga da u 21. vijeku u političkom dijalogu i neslaganjima prijetimo kidanjem glava, onaj ko će da kida glave mora da se sprema za to, a onaj ko će da brani svoju glavu takođe je spreman za to”.

Iz Demokratskog fronta su posljednjih dana najavljene političke akcije za 9. Maj, kada treba da bude donijeta presuda. Funkiconeri Demokratskog fronta nisu precizirali o kakvoj vrsti aktivnosti se radi, ali je dio crnogorskih medija objavio mogućnost da u zavisnosti od presude ovaj opozicioni politički savez radikalizuje proteste u vidu zatvaranja u prostorije Skupštine i slične akcije. Direktor Uprave policije Veselin Veljović je povodom tih najava saopštio Dnevnim novinama da “svako treba da snosi odgovornost za vlastite postupke i posljedice koje iz toga proizilaze”.

Izvor: 
BNN.BA/RSE