Prije 15 godina otvoren Memorijalni centar Potočari, smiraj za žrtve genocida

Sjećanje na 2003. godinu

Prije 15 godina otvoren Memorijalni centar Potočari, smiraj za žrtve genocida

20.09.2018 - 12:10
BiH

Na današnji dan 2003. godine otvoren je Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, spomen obilježja i mezarja u kojima su vječni smiraj pronašle žrtve krvavog srebreničkog genocida iz 1995. godine.

Memorijalni centar otvorio je, 20. septembra 2003. godine, bivši predsjednik Sjedinjenih američkih država Bill Clinton.

Od tada do danas je u Centru smiraj našlo ukupno 6.610 žrtava genocida.

Iako je sredinom aprila 1993. godine UN donio Rezulociju kojom se područja Srebrenice i Žepe proglašavaju zaštićenim zonama UN-a, na terenu je to bilo puko slovo na papiru. Početkom jula 1995. godine vojska RS-a započela je ofanzive na zaštićene zonre. Kako UN nije poduzeo nikakve mjere, Srebrenica je "pala" 11. jula. 

Većina stanovnika ove dvije zone, u nadi da će biti zaštićeni su došli u Potočare, nadomak Srebrenice, u bazu UN-a u kojoj je bio smješten holandski bataljon. Tu je bilo između 20.000 i 25.000 Bošnjaka. Holandski bataljon nije učinio ništa da zaštiti stanovnike Srebrenice te kada su pali i Potočari neprijatelj je započeo sa odvajanjem muškaraca od žena i djece. Žene i djeca su potom deportovani do slobodnih teritorija dok se o izdvojenim muškarcima i najvećem broju onih koji su pokušali stići do slobodne teritorije, probijajući se kroz neprijateljske zasjede, gubi svaki trag. Većina srebreničkih žrtava pronađena je u masovnim grobnicama.

Izvor: 
BNN.BA