Prije 22 godine poginuo je legendarni komandant Zaim Imamović

Poginuo 9. oktobra 1995. godine

Prije 22 godine poginuo je legendarni komandant Zaim Imamović

09.10.2017 - 12:39
BiH

Danas se navršava 22. godišnjica od pogibije legendarnog komandanta 14. divizije, 'Zlatnog ljiljana' Zaima Imamovića.

Imamović je kao komandant Prve Drinske brigade i 14. Divizije 1. Korpusa ARBiH izgubio život na današnji dan 1995. godine na Treskavici u odbrani BiH.

Ovaj borac smatra se jednim od tvoraca operacije kodnog naziva „Krug“, provedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foče i Rogatice. 

Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine, u selu Poratak kod Ilovače, petnaestak kilometara od Goražda, uz Drinu. Oficirsku karijeru u JNA završio je činom kapetana prve klase, koju je napustio 8. aprila 1992. kada se priključio Teritorijalnoj odbrani. 

Poginuo je od gelera granate  9. oktobra 1995. godine, dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu Republike Bosne i Hercegovine, u činu majora, na dužnosti komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH, na prvoj borbenoj liniji, na Treskavičkom bojištu u rejonu prijevoja Rogoj, na visu Čelina (općina Trnovo). 

Čin brigadira dodijeljen mu je posthumno, na dan dženaze. Među njegovim preživjelim saborcima i danas se može čuti rečenica: "Znaš li Drino koliko te je Zaim volio..."

Danas su se ovog velikana na mjestu njegovog ukopa, u haremu Alipšine džamije u Sarajevu, prisjetili njegovi saborci i prijatelji. 

Danas će u 17 sati u Goraždu u Kulturno-sportskom centru biti održana Akademija o liku i djelu Zaima Imamovića.

Izvor: 
BNN.BA