Prije 25 godina pripadnici "Ševa" ubili Boška i Admiru

Zločin koji nikada nije istražen

Prije 25 godina pripadnici "Ševa" ubili Boška i Admiru

18.05.2018 - 11:53
BiH

Na današnji dan prije 25 godine u Sarajevu su, na Vrbanja mostu, ubijeni Boško Brkić i Admira Ismić - sarajevski Romeo i Julija. Priča o njihovoj ljubavi, obišla je svijet. Njihove ubice, pripadnici zloglasne jedinice za likvidaciju "Ševe", Nedžad Herenda i Dragan Šošić do danas nisu odgovarali za ovaj zločin.

Boško i Admira upoznali su se u godini "sarajevske Olimpijade", 1984. Zajedno su proveli devet godina. To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo prepreku ni njima ni njihovim roditeljima.

Kada je počeo rat 1992. godine, Boškovi roditelji otišli su iz Sarajeva. Majka Rada molila ga je da krene s njom, ali on nije želio ostaviti svoju Admiru. Vjerovali su da će se rat brzo završiti i da će dobro pobijediti. Nažalost, nisu dočekali kraj. U maju 1993. godine između Vojske RS i Armije RBiH dogovoreno je da će ovaj par biti pušten na drugu stranu, odnosno da će moći preko Vrbanja mosta preći na Grbavicu. Krenuli su 18. maja 1993. godine.

Američki reporter Kurt Šork, koji je svijetu prenio priču o njihovoj tragičnoj ljubavi, 1993. godine za "Reuters" je napisao da su se zvaničnici obje strane složili da ih puste da pređu liniju razgraničenja.

"Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio", napisao je Šork.

Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do svog Boška, zagrlila ga je i izdahnula.

Ova slika obišla je cijeli svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom. Njihova zagrljena tijela sa ulice su sklonjena tek osmi dan. Sahranjeni su na groblju u Lukavici.

Istraga o ubistvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubica nikada nije otkriven.

Nakon završetka agresije na Republiku BiH bivši agent državne tajne službe AID Edin Garaplija posvjedočio je da je prilikom ispitivanja teroriste i ubice Nedžada Herende došao do njegovog priznanja da su Boška i Admiru ubili pripadnici terorističke jedinice "Ševe" Nedžad Herenda i Dragan Šošić pucajući, kako je Garaplija svjedočio, sa zgrade "Stelexa". Istraga o ovom ubistvu nikada nije provedena, a ovaj zločin pripisan je srpskom agresoru.

- Medijima je plasirano da su ubijeni sa srpske strane. Herenda je bio precizan i rekao da su se on i Dragan nalazili na prostoru bivše zgrade “Steleksa”, odnosno Elektrotehničkog fakulteta. Zamaskirani, sa te pozicije gađali su ih na mostu kad su mladić i devojka pokušali da pređu na stranu Republike Srpske - naveo je Garaplija.

Dragan Šošić, pripadnik zloglasnih "Ševa"

Iako se Herenda i Šošić dovode u vezu sa, pored ovog, sa još dva ratna zločina oni su i dalje na slobodi i nijedno tužilaštvo u BiH protiv njih nije podiglo optužnicu.

Herenda se nalazi u Holandiji, a BiH do danas nije tražila njegovo izruženje zbog tri ratna zločina u kojima je učesstvovao - ubistvo Brkića i Ismićeve, zločin u Velikom parku i atentat na porodicu prvog komandnata Armije Republike BiH generala Sefera Halilovića. 

Nedžad Herenda, glavni ubica "Ševa"

Također, Šošić se dovodi u vezu sa dva ratna zločina i četiri ubistva, ali do danas nikada nije ni osumnjičen od strane bilo kojeg bh. tužilaštva u BiH već je, paradoksalno, zaposlen kao šef obezbjeđenja Centralne banke BiH.

Izvor: 
BNN.BA