Prije 41 godinu poginuo je Džemal Bijedić

Jedan od najistaknutijih bh. političara poginuo je 18. januara 1977. godine

Prije 41 godinu poginuo je Džemal Bijedić

17.01.2018 - 21:33
BiH

Sutra se navršava 41. godišnjica smrti bosanskohercegovačkog političara i visokopozicioniranog jugoslovenskog dužnosnika, Džemala Bijedića. Bijedić je poginuo 18. januara 1977. godine u avionskoj nesreći koja se dogodila na putu od Beograda prema Sarajevu. S njim su u smrt tada otišli i njegova supruga Razija i još šest putnika i članova posade.

Rođen je 12. aprila 1917. godine u Mostaru. U rodnom gradu je završio gimnaziju, a fakultet u Beogradu.

Bio je učesnik NOB-a od samog početka, a već kao gimnazijalac se uključio u komunistički pokret. Obavljao je mnoge državne i partijske funkcije, bio je predsjednik Skupštine BiH i dva mandata predsjednik Saveznog izvršnog vijeća. U to vrijeme, sastajao se sa najutjecajnijim svjetskim liderima.

Poznato je da je Tito htio izmjeniti ustav SFRJ kako bi Džemal Bijedić i po treći put mogao obavljati funkciju predsjednika SIV-a ili predsjednika Skupštine SFRJ. Mnogi kažu da ga je ta Titova odluka koštala života.

Bijedić je od 1971. do smrti bio predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, drugi čovjek tadašnje države i najozbiljniji kandidat za mjesto Titovog nasljednika. Mnogi smatraju da je baš zbog toga bio trn u oku vojnim i obavještajnim strukturama, koje su, opravdano se sumnja, pripremile atentat na Bijedića u vrijeme kada se nalazio na vrhuncu svoje moći.

Avion je bio na putu za Sarajevo iz Beograda, jer je taj dan Bijedić prisustvovao ispraćaju Josipa Broza Tita u Libiju. Zbog navodnih loših vremenskih uslova, avion je udario u sami vrh planine Inač, prepolovio se i eksplodirao. U izvještaju o nesreći, Tanjug je prvi javio da su svi putnici u avionu poginuli. Čim se čulo za tragediju, Tito se vratio u zemlju da bi prisustvovao njegovoj sahrani u Sarajevu.

Službena verzija nesreće glasila je da je avion letio 300km/h brže od dozvoljenog, te kako je pri slijetanju napravio neočekivano veliku 'osmicu' koja ga je odvela na vrh brda Inač, gdje se i srušio. Tadašnji šef tehnike u bazi JNA, koji je prvi stigao na mjesto nesreće, rekao je kako je visinomjer namjerno bio namješten da pokazuje visinu 20 metara veću od stvarne. 

Sumnje da se radilo o atentatu nikad nisu odbačene.

Džemal Bijedić je najzaslužniji za osnivanje Akademije nauka BiH, univerziteta u Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, radija i televizije, aerodroma.

Iste godine kada je i poginuo, u Mostaru je osnovan Univerzitet koji nosi njegovo ime, kao i ulica u Sarajevu. Za Bijedića se, i toliko godina nakon njegove smrti, govori kako je bio "posljednji bh. političar kojem su vjerovali i Bosanci i Hercegovci".

Izvor: 
BNN.BA