Priština ne želi Beograd u istrazi ubistva Ivanovića

Ivanović ubijen jučer na sjeveru Mitrovice

Priština ne želi Beograd u istrazi ubistva Ivanovića

17.01.2018 - 10:22
Politika

Šef ureda za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je sinoć da Beograd neće učestvovati u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom dok Srbija od Kosova ne dobije odgovore o ubojstvu Olivera Ivanovića, dok iz Prištine stiže poruka da Beograd neće biti uključen u istragu ubistva jednog od političkih vođa kosovskih Srba. Đurić je rekao kako brojne informacije do kojih su došli srbijanski istražni organi pokazuju da je riječ "o ozbiljnoj i širokoj organizaciji", te da te informacije stižu svaki čas.

"Iz minute u minutu dobijamo sve više informacija, sve sam više uvjeren da ovo ne potiče iz naše zemlje i sigurno ne od Srba sa Kosova. Mi ne tražimo i ne molimo, već zahtjevamo da kosovski organi odmah pronađu krivce i privedu ih pravdi", rekao je Đurić.

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri odbacio je mogućnost da se Beograd uključi u istragu o ubistvu vođe Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda Olivera Ivanovića, objavili su prištinski mediji nakon zahtjeva iz Beograda da se istražnim organima Srbije omogući učestvovanje u istrazi.

"To (istraga) pripada samo institucijama Kosova", rekao je Tahiri koji je poručio kako su "dobrodošle sve informacije", od Albanaca ili Srba, koje mogu pomoći u rasvjetljavanju ubistva, ali ne i uključivanje Beograda u istragu.

Ministar Tahiri izjavio je kako još nema nema informacija da je EULEX dobio službeni zahtjev od Vlade ili drugih institucija Srbije za sudjelovanje u istrazi ubistva, te da ni u prištinske institucije nije stigao takav zahtjev, prenijela je agencija Beta iz Prištine.

Glavni tužilac Osnovnog tužiteljstva u Kosovskoj Mitrovici Shikri Sila izjavio je da dva tužioca istražuju ubistvo Olivera Ivanovića - Srbin i Albanac, Nijazi Redxa i Jova Radović.

Izvor: 
BNN.BA