Projekat "Žitni put Kupa-Sava" za bolji razvoj turizma BiH i Hrvatske

Unaprijeđena turistička ponuda

Projekat "Žitni put Kupa-Sava" za bolji razvoj turizma BiH i Hrvatske

01.07.2015 - 11:24
BiH

U okviru projekta "Žitni put Kupa-Sava", koji je finansirala Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje "Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007- 2013", na području sjeverozapadne BiH i centralne Hrvatske, unaprijeđena je turistička ponuda nizom aktivnosti koje su realizovane u protekle dvije godine.

Ovo su danas u Banjoj Luci, u završnici implementacije projekta, istakli predstavnici Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u RS-u, koji su zajedno s Općinom Pokupsko (Hrvatska), provodili projekt, čija je vrijednost 655.352,13 eura. 

Partneri u projektu bili su još i Turistička organizacija Republike Srpske i Udruženje za podršku održivom razvoju "Zelene staze" (BiH), te Grad Karlovac, Karlovačka županija, Razvojna agencija Karlovačke županije, turističke zajednice Sisačko-moslovačke i Brodsko-posavske županije i Udruženje "Zvono uz Kupu" (Hrvatska). 

Cilj projekta je da se kreiranjem novog turističkog proizvoda i promocijom jedinstvene turističke regije doprinese stvaranju povoljnijih uvjeta za život u obje države. 

Realizacija projekta je počela 2013., a završena u junu ove godine. 

U okviru projekta, na području općine Mrkonjić- Grad, u selu Gornja Pecka, početkom juna ove godine otvoren je „Centar za posjetioce“. 

Smješten je u adaptiranoj staroj školi i direktno povezan s lokalnim atrakcijama kao što su izvori rijeke Sane i najveće penjalište na prirodnoj stijeni u BiH, koji su udaljeni svega nekoliko kilometara. 

Također, cijelo područje ima veliki kulturno-historijski značaj, a veoma blizu se nalaze i izvori Plive i Janje te brojne visoke planine Krajine. 

Uz pružanje informacija posjetiocima, Centar je početna i povratna tačka za izlete na Sanu, boravak na penjalištu, vožnju biciklima ili sastanak s vodičima. 

Tu se nalazi i odgovarajuća infrastruktura, parking  za posjetioce i ugostiteljski sadržaji. 

Na području Sanskog Mosta, u okviru istog projekta, u junu je otvoren i biciklistički punkt. 

Izgrađen je na terenu budućeg Sportsko-edukativno-rekreativnog centra sa stazom za sve kros sportove, organizaciju raznih vidova edukacija, sportskih okupljanja, treninga i aktivnog boravka u prirodi. 

Naglasak je stavljen na sigurnost u saobraćaju i na tehničku kulturu, a putem projekta "Žitni put Kupa- Sava", ovaj lokalitet poprima i turistički značaj, te otvara posebnu mogućnost za afirmaciju biciklizma. 

Uz pružanje informacija posjetiocima, ovaj punkt je početna i povratna tačka za izlete, vožnju biciklima, akivna druženja i rekreaciju u prirodi. 

Jedna od značajnijih aktivnosti u okviru projekta, za čiju realizaciju su zaduženi partneri iz Hrvatske, jeste izgradnja replike žitne lađe - turističkog broda koji će ploviti Kupom i Savom, kao i kreiranje zajedničkog marketinga i promocija projektnog područja. 

O značaju projekta za ravoj turizma danas je na pres-konferenicji govorila direktorica Turističke organizacije RS-a Nada Jovanović te predstavnik Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u RS-u Mićo Stanojević.

Izvor: 
Fena