Proslava Bajrama u cijeloj BiH

Ramazanski bajram

Proslava Bajrama u cijeloj BiH

04.06.2019 - 09:26
Politika

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović na centralnoj bajramskoj svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu poželio je muslimanima širom zemlje da im Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Husen Kavazović je izrazio uvjerenje da će uvijek biti mlada i prkosna te otvorena za život u svojoj različitosti.

“Kao što su se naši sinovi i kćeri borili za Bosnu, tako i mi danas ne smijemo dopustiti da nastave s njenim trovanjem i ogađivanjem isti oni dušmani što su kidisali na nju. Probudimo se. Iznađimo u sebi snagu i učinimo ovu prelijepu zemlju našim lijepim prebivalištem”, naveo je Kavazović, smatajući da smo “dosta šutjeli i trpjeli, podnosili nepravdu pa i poniženja, ne bi li se drugi urazumili”.

Zato je, kako tvrdi, vrijeme da jedni druge prihvatimo kao građane i priznamo vlastite greške.

Bajram je posebno čestitao prognanim, bolesnim i nemoćnim, kao i “braći u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, te muslimanima u bošnjačkoj dijaspori, ali i svim muslimanima u svijetu”.

“Sutra je Dan šehida, oni očekuju naš zijaret. Pokažimo koliko im dugujemo posjetom njihovog mezara i učenjem Fatihe. Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini želim blagoslovljene dana Bajrama”, kazao je Kavazović.

Tradicionalno bajramsko čestitanje u Kabinetu reisu-l-uleme biće upriličeno od 10.00 do 13.00 sati.

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći Lejletul-kadra, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju  bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci.

Također, bajram je prilika da se obiđe familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima…

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019/1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska mezarja, a na mezarju Kovači će brojne delegacije  proučiti Fatihu, Jasin i dovu.

Izvor: 
BNN.BA/BHRT