Protesti u Skoplju protiv novog imena Makedonije

Povrijeđeno sedam policajaca

Protesti u Skoplju protiv novog imena Makedonije

18.06.2018 - 11:31
Politika

Sedam policajaca je povrijeđeno sinoć u nasilnim protestima u centru Skoplja, a privedeno je 25 demonstranata, prenose tamošnji mediji, pozivajući se na policijske i bolničke izvore. Ekipa hitne pomoći je, na poziv policije, pomogla građanima, povrijeđenima na prosvjedima protiv makedonsko-grčkog dogovora o rješavanju spora oko naziva Makedonije.

Specijalna jedinica policije je prethodno šok-bombama i suzavcem rastjerala građane na ulicama.

Protest, koji je organizovan preko društvenih mreža, eskalirao je kada je dio demostranata koji su se okupili u centru Skoplja, ispred Sobranja Makedonije, počeo da baca kamenje i navijačke baklje, pokušavši da probije policijski kordon.

Mediji su prenijeli da su se pozivu navijačke grupe "Komiti" odazvali građani nezadovoljni dogovorom i politikom Vlade Zorana Zaeva, koji su uzvikivali da "ne daju ime Makedonije" i pjevali patriotske pjesme, tražeći i "vješala za Zaeva".

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kotzias i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov potpisali su u nedjelju sporazum o okončanju njihovog skoro trodecenijskog spora oko imena Makedonije, otvarajući put za bivšu jugoslovensku republiku da se pridruži NATO-u i započne s potezima ka članstvu u EU.

Dokument je potpisan u Psaradesu, na obali Prespanskog jezera, koje je podijeljeno između dvije zemlje i Albanije.

Sporazum čijem su potpisivanju prisustvovala dvojica premijera Zoran Zaev i Aleksis Cipras, pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima i Rusija.

Izvor: 
BNN.BA
Tagovi: