Provokacija realnosti: U Istočnom Sarajevu otvoren Trg Republike Srbije

Bosna i Hercegovina tek razumijeva dejtonsku realnost

Provokacija realnosti: U Istočnom Sarajevu otvoren Trg Republike Srbije

15.10.2020 - 21:28
Politika

U opštini Istočno Novo Sarajevo, u prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, večeras je svečano otvoren novoizgrađeni Trg Republike Srbije, u čiju izgradnju je uloženo 1.985.000 KM.

Milorad Dodik, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin te načelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić su tom prilikom u osnovu budućeg spomenika Porodici na ovom trgu položili vremensku kapsulu, koja predstavlja "zavještanje pokoljenjima". Na početku ceremonije intonirane su himne RS-a i Srbije.

Skandalozno je da nije bilo obilježa BiH niti je intonirana naša državna himna. Osim toga, nije poznato zbog čega je baš ministar odbrane Srbije, poznat po provokacijama, prisustvovao ovom događaju. 

Inače, donacija Vlade Srbije u iznosu od 1.000.000 eura, iz prvog kruga pomoći lokalnim zajednicama u RS u novembru 2017. godine, omogućila je Opštinskoj upravi da raspiše tender i zaključi ugovor za izgradnju Trga.

Centralno mjesto na trgu zauzet će spomenik Porodici u Istočnom Novom Sarajevu, koji će biti postavljen 2021. godine, a bit će izrađen od bronze i visok 3,20 metara.

Izvor: 
BNN.BA/Srna/Avaz.ba