"Prva desno": Skreće li Nikšić prema SDA-u!?

Koalicija koja nema perspektivu, ako se uspostavi, još manje da preživi

"Prva desno": Skreće li Nikšić prema SDA-u!?

18.01.2019 - 18:23
Politika

Predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić, danas je saopćio javnosti da će Bh.blok (SDP, Naša stranka i DF), prema relevantnim informacijama kojima on raspolaže, vjerovatno prihvatiti ponudu SDA i s njima praviti buduću vlast. Zbog toga će SBB, kako je saopćio Radončić, biti izvan "te priče".

Redakcija BNN kratko analizira kako je SDA, u svega osam godina, potpuno istopila SDP i pretvorila je u lijevu filijalu desnice: 

SDA, SDP, Nermin Nikšić, Bakir Izetbegović

Ukoliko predsjednik SDP-a i "organi partije", donesu odluku da ova stranka, nakon svih gorkih rečenica i još gorčih iskustava tokom proteklih 8-9 godina, ponovo uđe u koaliciju sa SDA, bit će to, moglo bi se reći, konačno desno skretanje ljevičarskog SDP-a nakon kojeg će, za godinu-dvije-tri, od nekada najsnažnije opozicione partije, ostati tek pokoja opštinska filijala, rasuto članstvo i potpuno uništena ideologija (?). 

Još od 2010. godine SDP je počeo imati ozbiljnih ideloških problema, od trenutka kada je Zlatko Lagumdžija prihvatio SDA-ovu ruku, a odbio SBB-ovu, odnosno uradio istu stvar koju se, prema najavama sprema ponoviti Nermin Nikšić 2019. godine. 

Odmah nakon okončanja izbora 2018. godine, iz redova SDP-a moglo se čuti kako "nikada ne treba reći nikad" sa jedne, odnosno "nikad sa SDA-om" sa druge strane, iz čega se jasno vidjelo postojanje dva SDP-a od kojih će jedan, ako ponovo odu sa SDA, sigurno otići nekim drugim putem.

Razjedinjenost današnjeg SDP-a direktna je posljedica prvo Lagumdžijinog višegodišnjeg obračuna sa svojim neistomišljenicima, potom cijepanju stranke koje je priredio Željko Komšić i, na kraju, danas prevelikom broju sitnih igrača koji se klanovski ujedinjuju razbijajući snagu SDP-a, stranke bez snažnog centralnog rukovodstva i mnoštvom lokalnih vladara.

Zašto SDP, DF i, eventualno Naša stranka, žele u koaliciju sa SDA-om? SDP je, čini se, ucjenjena stranka koja, kako rekosmo, nema lidera niti snažno Predsjedništvo, već igrače koji nisu dorasli teškoj borbi protiv SDA i skloniji su običnom komformizmu, izdavanja saopštenja za javnost, nego rovovske borbe koja se, najčešće i ne vidi u medijima.

DF je, s druge strane, stranka koja je opstala zahvaljujući direktnoj pomoći SDA. Njihov predsjednik, Komšić, ušao je u Predsjedništvo BiH zahvaljujući SDA-u i on će, naravno, SDA-u vratiti taj dug. Kako će se ponašati Naša stranka, još uvijek nije poznato.

Ukoliko Bh.blok (SDP, DF i NS) potpišu sporazum o koaliranju sa SDA-om, treba reći da će taj sporazum, prije svega, biti teško sprovesti na "terenu", ali i u samim parlamentima. Takvu koaliciju napustili bi mnogi, sa obje strane, veliki problemi nastupili bi između DF-a i HDZ-a, SDA i NS-a, SDA i SDP-a, te bi se sve, uskoro, pretvorilo u "već viđeno".

Najveću štetu izvukao bi SDP koji bi prepolovio svoju snagu i, vjerovatno, potražio novo rukovodstvo stranke. DF će, svakako, poslije osvih izbora i bez nove SDA-ove podrške nestati sa političke scene dok bi NS, ako uđe u koaliciju, preživjela ideološki i kadrovski cunami. 

Na potezu su ljevičari. Prva desno ili?

Izvor: 
BNN.ba