Prvi korona izbori: Put u lakšu krađu glasova i mandata

Bit će krađe, naravno, kao i do sada

Prvi korona izbori: Put u lakšu krađu glasova i mandata

29.06.2020 - 08:04
Politika

U novembru ove godine trebali bi se održati opštinski izboru u Bosni i Hercegovini. Oni imaju dva kurioziteta. Prvi je što su pomjereni za 15.11.2020.godine i to zbog činjenice da se, prilikom preogovora SDA, HDZ-a i SNSD-a, isti nisu mogli dogovoriti oko raspodjele funkcija i novca pa su izbori odgođeni. Drugi kuriozitet jeste da će izbori biti održani pod "kišobranom" korona virusa, odnosno raširene zaraze i opasnosti od njenog daljeg širenja. Kada je već sve tako, a ako znamo kako su "demokratski" bili dosadašnji izbori, možemo li, tada, kazati da su naredni izbori idealna prilika za pljačku glasova?

Naravno, radit će se, upravo, o tome. Manipulacija biračkim odborima, zamjenom glasačkog materijala, zatim brojnaja glasova, odnosno poništavanja glasova, bit će izraženi tokom opštinskioh izbora 2020.godine. Manipulacija će se fokusirati na način da će vladajuće stranke, svako na svom područiju vladanja, potkradati 2-3 izabrane stranke i umanjivati im procenat glasova dok će, istovremeno, za taj broj sebi povećavati broj "glasova" i mandata.

Tako se radilo u svim dosadašnjim izborima a manipulacija izbornim materijalom kreće se do 15% glasačkih listića čime se, praktičnom određuje pobjednik i poraženi na izborima. Također, ovim porcentom se određuje ko će formriati vlast.

Sa ovakvim simptomima bh. "demokratije", odnosno sa psisustvom korona virusa, sa jedne, odnosno kontinuiteta izbornih krađa, sa druge strane, u novembru 2020.godine možemo očekivati samo radikaliziranu reprizu svih dosadašnjih izbornih krađa. Uzmemo li u obzir da se vladajuće stranke mogu dogovoriti oko novca i funkcija, ali ne mogu oko elektronskog glasanja i nadzora brojanja glasova, jasno je da se stranke spremaju na novu izbornu krađu čime dobijamo nelegitimnu vlast i opoziciju, kao i nelegalnu vlast. Tako je, naime, od 1990.godine do danas jer demokratija u BiH nikada nije naišla na plodno tlo. Ovdje postoji tek njena maskirana i jeftina imitacija. Zato BiH danas spada u tzv. "hibridne režime" - a to je stepenica iznad samog političkog dna u svijetu.

Izvor: 
BNN.BA