Prvi put u BiH - Mapa ravnopravnosti spolova za političke partije

Udruženja Infohouse i partija zainteresiranih za status žena u politici danas Sarajevo

Prvi put u BiH - Mapa ravnopravnosti spolova za političke partije

17.12.2015 - 08:15
Politika

Mapa ravnopravnosti spolova za sedam vodećih političkih partija u Bosni i Hercegovini, kao rezultat zajedničkog rada Udruženja Infohouse i partija zainteresiranih za statusa žena u politici, bit će predstavljena i uručena danas u Sarajevu.

Mapa je rezultat višemjesečnog zajedničkog rada Udruženja Infohouse i tih partija. Na ceremoniju promocije i uručivanja pozvane su partije: Demokratska fronta, Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajendica 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka. Mapa je sačinjena radi poboljšanja učešća žena u političkim procesima i zbog potrebe poštivanja zakona kojima je ženama zagarantirana zastupljenost u izvršnoj vlasti u omjeru 40 posto kako bi se ispoštovala ravnopravnost spolova.

Mapa puta za ravnopravnost spolova originalna je ideja Vlade Republike Francuske koja je jedina u Evropi uvela ovu praksu u svoje javne institucije. Udruženje Infohouse te aktivnosti provodi u višegodišnjem projektu “Ravnopravnost NIJE samo ženska stvar“ u kojem se intenzivno radi na jačanju pozicije žena u političkim partijama u BiH odnosno na političkoj sceni a realizira ga uz podršku Fondacije Heinrich Böll.

Izvor: 
Fena