Prvo da narod proba: Dodik kaže da vakcinu prvo prime "ugroženi"

Što je sigurno - sigurno je

Prvo da narod proba: Dodik kaže da vakcinu prvo prime "ugroženi"

20.08.2020 - 17:05
Politika

Mi vjerujemo da ćemo uspjeti obezbijediti od Rusa i od drugih koji budu imali vakcinu dovoljan broj ampula i doza koje bi mogle da budu dovoljne za naše ljude koji to hoće. Vakcina će biti dobrovoljna i biće na raspolaganju sve one do kojih možemo doći i koje imaju najviši sertifikat - izjavio je ovo za N1 Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.

Dodik je u Newsroomu na N1 kazao da je u okviru nadležnosti koje Republika Srpska ima i kroz štab koji radi poduzima i prati sve mjere da bi se obezbijedili materijali koji prate pandemiju.

"Najavljuje se vakcina kao jedino moguće sredstvo. Javnost zna da su se širom svijeta pojavljivale razne kompanije koje rade na vakcinama. To djeluje ozbiljno. Rusija je registrovala, sada ide i Kina i u narednim mjesecima će biti još drugih vakcina. Naša dužnost je da obezbijedimo vakcine za ljude koji bi je primili dobrovoljno. Razgovarali smo sa ruskim vlastima, uputili smo određeni dopis i dobili smo određeni odgovor. Operacionalizacija će biti narednih mjeseci. Rusija to još nije stavila u operativne postupke i to će prvo učiniti za svoje stanovništvo", ispričao je Dodik za N1.

Svjetska zdravstvena organizacija je skeptična po pitanju ruske vakcine, najviše zbog kratkog i testiranja na malom uzroku. Dodik je rekao da je priča oko virusa jako ispolitizovana.

"Ta priča oko virusa je bitno ispolitizovana. Svako sada ko napravi vakcinu imat će predznak države, političku dimenziju. Rusija ne nudi vakcinu svijetu, ona to pravi za sebe. Njihova odgovornost je u činjenici da država stoji iza vakcine i učinit će sve da bude dostupna stanovništvu. Rusi su rekli da će nastaviti sa testiranjem i legalizacijom. Zato je nema danas - nego će biti za nekoliko mjeseci u upotrebi", dodao je.

Član Predsjedništva BiH tvrdi da će na globalnom nivou biti prepucavanja.

"Jedni će tvrditi da jedna valja, druga ne valja. Mi ćemo tražiti ekspertizu u regiji, u Torlaku u Beogradu", kazao je.

Kazao je kako nema problem da on sam primi vakcinu.

"Nemam problem da primim vakcinu, ali ću se potruditi da je dobiju prvo najugroženije kategorije. Ne treba ja da je primim ni prvi ni posljednji. Mi pravimo plan vakcinacije. Oboljeli, rizični pacijenti, oni treba da prime prvi. Nije fer ni humano da primamo mi to političari. U dinamici toj nema problema da ja primim tu vakcinu", rekao je.

Izvor: 
BNN.BA/N1