Puca SDP u najjačoj bazi: Bijedić najavio formiranje stranke u TK

Sukob u stranci kulminirao

Puca SDP u najjačoj bazi: Bijedić najavio formiranje stranke u TK

17.07.2019 - 16:52
Politika

Povodom isključenja Žarka Vujovića i Huseina Tokića iz SDP-a BiH, (inače su obojica zastupnici ove stranke u Skupštini TK) u Tuzli je održana pres-konferencija na kojoj se mnogobrojnim prisutnim obratio doskorašnji predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić. Govoreći da je Vujovića i Tokića iz stranke isključio "namjesnik postavljen iz Sarajeva da skida glave nekim ljudima", Bijedić je naveo da je njihovo isključenje protivno Statutu SDP-a te je najavio formiranje nove stranke u TK. Njegov današnji istup podržalo je brojno članstvo SDP-a u TK, ali i dvojica SDP-ovih načelnika općina - iz Lukavca i Živinica, Edin Delić i Samir Kamenjaković. Za načelnia općinek Gračanica, Nusreta Heliać tvrdi se da je uz Bijedića ali je "opravdano odsutan". Najavljeno da će još neki zastupnici SDP-a preći uz buduću novoformiranu stranku. 

- Mi smo se ovdje okupili da ovim simboličnim činom damo punu podršku Žarku Vujoviću i Huseinu Tokiću. Ovi današnjim činom okupljeni načelnici općina Živinice, Lukavac, kantonalni, federalni, državni zastupnici i mnogobrojni vijećnici u svim općinama TK jasno dajemo do znanja da ne podržavamo odluku o nestatutarnom isključenju naših drugova iz SDP-a – izjavio je Bijedić i nastavio:

- Ukoliko Predsjedništvo SDP-a i Glavni odbor ne ponište odluku o isključenju Vujovića i Tokića, mi ćemo biti prinuđeni da svoju političku sudbinu tražimo u nekom novom političkom subjektu, a koji će biti socijaldemokratske orijentacije. To sigurno neće biti nijedan postojeći politički subjekt – dodao je Bijedić.

- Mnogo je ljudi nezadovoljno odnosom organa stranke iz Sarajeva prema nama u TK koji smo na proteklim izborima SDP-u donijeli najviše glasova. Ne može Glavni odbor SDP-a donositi odluke koje su protivne većini članova SDP-a u TK. Ovo je slobodna volja, a nikakvo nametanje volje iz Sarajeva. Mi smo u više navrata ignorirani, ponižavani, vrijeđani, nazivani ruralcima. Radili su to oni koji su, upravo, našim glasovima dobili kompenzacijske mandate u Sarajevu. Na Kongresu SDP-a smo bili bezočno izmanipulirani. Mišljenje mojih kolega i moje je da nekim ljudima u Sarajevu ne odgovara jak SDP u TK jer mi smo donijeli 37 posto ukupnog rezultata SDP-a na izborima i mi se pitamo samo 3 posto. A tek manipulacije koje su urađene na Kongresu SDP-a - zaključio je Bijedić.

Izvor: 
BNN.BA