Putin poslao ozbiljno upozorenje: Svijetu prijeti haos bez granica

Poruka SAD-u

Putin poslao ozbiljno upozorenje: Svijetu prijeti haos bez granica

05.08.2019 - 19:30
Svijet

Vladmir Putin, ruski predsjednik, pozvao je SAD na "ozbiljan dijalog" o sigurnosti kako bi se "spriječio haos" nakon je Washington 2. augusta istupio iz ugovora o zabrani nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) i upozorio na opasnost od "neograničene utrke u naoružavanju".

"Kako bi se spriječio haos u kojem nema nikakvih pravila, granica ni zakona, moramo još jednom razmisliti o svim mogućim opasnim posljedicama i pristupiti ozbiljnom dijalogu bez nejasnoća", istakao je Putin u izjavi koju je objavio Kremlj. Dodao je kako će Rusija biti "prisiljena" proizvoditi nove rakete zabranjene po INF-u, pošto su Washington i Moskva istupili iz tog dokumenta potpisanog u vrijeme hladnog rata.

"Rusija će biti prisiljena početi razvijati rakete istovjetne američkim", navodi se u saopćenju ruskog predsjednika koji je ministarstvima obrane i vanjskih poslova te obavještajnim službama naredio da "pomno" prate inicijative Washingtona na tom polju, upozorivši da će Moskva "samo uzvraćati" na njih.

Rusija je u ponedjeljak najavila da će poduzeti mjere za svoju odbranu ako SAD odluči razmjestiti nove raketne sisteme u Japanu ili šire u Aziji. Nakon što je američki ministar odbrane Mark Esper rekao da podržava razmještanje raketa u Aziji, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je izjavio da Rusija ne želi biti uvučena u trku u naoružanju s Washingtonom, ali da će odgovoriti na sve prijetnje.

Ugovor o zabrani nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov. On objema stranama zabranjuje da u Evropi postavljaju projektile kratkog i srednjeg dometa između 500 i 5.500 km kako ne bi mogle izvesti brz nuklearni napad.

Evropa sada strahuje da bi raskid INF-a mogao potaknuti novu utrku dviju velesila u naoružavanju.

Izvor: 
BNN.BA
Tagovi: