Racije u Bruxellesu: Policija traži teroriste na 7 lokacija

Jedna osoba je privedena

Racije u Bruxellesu: Policija traži teroriste na 7 lokacija

19.11.2015 - 13:38
Crna hronika

Racije su usmjerene na ljude povezane s Bilalom Hadfijem, jednim od bombaša koji se u petak navečer raznio ispred Stade de Francea.

Belgijske vlasti u četvrtak su započele sedam racija na različitim lokacijama u Bruxellesu. Racije su usmjerene na ljude povezane s Bilalom Hadfijem, jednim od bombaša koji se u petak navečer raznio ispred Stade de Francea, javio je CNN. Policija je u predgrađu Laeken jednu osobu privela na ispitivanje.

Na drugih šest lokacija u bruxelleskim općinama Jette, Uccle, Molenbeek te u središtu grada pretražuju se prijatelji i članovi obitelji Bilala Hadfija, jednog od terorista samoubojica koji je aktivirao eksploziv kod nacionalnog stadiona u Parizu Stade de France. Ti pretresi, za razliku od onog prvog u Laekenu, bili su i ranije planirani i nisu u izravnoj vezi s policijskom istragom o atentatima u Parizu, objavilo je belgijsko javno tužiteljstvo.

- Pretresi su bili predviđeni već neko vrijeme i nisu u vezi s istragom o atentatima u Parizu. Pretresi koji se odnose na Bilala Hadfija vode se u sklopu istrage započete početkom 2015. kada je Hafdi otišao u Siriju. Ti pretresi  nisu u vezi s istragom o atentatima u Parizu i potragom za Salehom Abdeslamom. Sada koristimo priliku da mu, na neki način, zatvorima vrata - rekao je glasnogovornik tužiteljstva Eric Van Der Sypt.

Bilal Hafdi (20), rođen je u Francuskoj, a živio je u Belgiji. Borio se u Siriji na strani Islamske države i njegovo je ime na popisu 800 ljudi za koje se zna da su povezani sa Sirijom. Inače, i dalje nema službene potvrde da je među ubijenima u policijskoj protuterorističkoj akciji u srijedu u Parizu i 'mozak' napada Abdelhamid Abaud. Da je ubijen u srijedu navečer objavio je Washington Post. 

Izvor: 
24sata.hr