Radončić pokrenuo operaciju izbacivanja SDA iz vlasti!

Novi scenarij na pomolu

Radončić pokrenuo operaciju izbacivanja SDA iz vlasti!

14.06.2015 - 06:47
Politika

Željko Komšić (Demokratska fronta – DF) i Fahrudin Radončić (Savez za bolju budućnost – SBB) zbližili stavove u pogledu budućeg zajedničkog političkog djelovanja. Apsolutni vladar bh.politike jeste Dragan Čović od čijeg izbora zavisi da li će Radončićev i Komšićev plan uspijeti ili doživjeti fijasko

Nakon što su ministri iz DF-a u Vladi Federacije BiH (Vlade FBiH) podnijeli ostavke otvorila su se brojna pitanja mogućnosti budućeg sastavljanja nove Vlade FBiH od kojih i najnovija kombinacija uključuje i mogućnost potpunog isključivanja Stranke demokratske akcije (SDA) iz vlasti na niovu FBiH ali i na državnom nivou.

Naime osnovna ambicija predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića jeste da zasjedne na čelo Vijeća ministara BiH. Iako je nakon razgovora sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Draganom Čovićem izjavio kako ne želi ući u vlasti situacija je, na terenu, potpuno drugačija!

Radončić itekako želi ući u vlast, to mu je potrebno radi pravnog progona koji se nad njim vrši sa jedne ali i izuzetno loše finansijske situacije u kojoj se nalazi njegova privatna kompanija sa druge strane, ali njegov plan s tim u vezi jeste da SDA potpuno izbaci iz vlasti na nivou Federacije kao i na državnom niovu.

Željko Komšić je prihvatio ovu Radončićevu inicjativu ali obojica čekaju kakve će poteze povući Dragan Čović koji drži kontrolni paket formiranja vlasti na obadva navedena niova te od njegove odluke želi li ostati sa SDA-om ili otići sa Radončićem i Komšićem zavisi na šta će spasti Radončićev plan.

S obzirom na količinu rascjepa između Čovića i Komšića, bez obzira na izdašne Radončićeve ponude koje je, vjerovatno, ponudio Čoviću, za pretpostavljati je da će predsjednik HDZ-a ostati u starom jatu, odnosno u zagrljaju sa SDA s kojom HDZ ima višedecenijsku saradnju s velikim, ali i sigurnim plodovima za obje političke stranke te nije za očekivati da će ovu vrstu sigurnosti i kontinuiteta Čović ispustiti iz ruku tek tako.

Ukoliko se Čović odluči da ostane u savezu sa SDA morat će, i jedni i drugi, potražiti nove koalicione partnere na federalnom nivou. Jedino mjesto gdje mogu “pokucati na vrata” bit će SDP ili savez BPS-Sefer Halilović+ASDA. Neki razgovori su, očito, već otpočeli iz čega bi se moglo “isčitati” da je Čović već donio odluku na koju će stranu. Ukoliko SDP ili BPS-Sefer Halilović+ASDA ne prihvate učešće u Vlade FBiH onda se može reći da je Federaciju BiH zahvatila ozbiljna politička kriza.

Veliki problem funkcionisanja vlasti u BiH bit će, također, postkongresna nervoza u redovima SDA koju je političkom netaktičnošću izazvao predsjednik SDA Bakir Izetbegović radi čega se pobuna nezodovoljnih kadrova ove stranke stalno širi. Tako je, nakon odbijanja poslušnosti na kantonalnom, SDA dobila i jednog federalnog ali i četiri državna zastupnika koji su odlučili slušati sami sebe a ne centralu SDA. S obzirom da ovi kadrovi, očito, nisu zadovoljni stranačkom perestrojkom, moguće je da će im se priključivati njihovi istomišljenici kojih, ne treba sumnjati, itekako ima ali su vjerovatno čekali da se javi ozbiljnija grupa ljudi koja se ne slaže sa izetbegovićevskom, uranjenom diktaturom unutar SDA.

Kada je u pitanju restruktuiranje Vlade FBiH, šta je odlučio Dragan Čović, odnosno koju stranu je odabrao, znat će se po odluci predsjednika FBiH Marinka Čavare koja se očekuje tokom nadolazeće sedmice. Ukoliko, očekivano, ostane uz SDA onda je moguće da SDA krene u restruktuiranje određenih kantonalnih vlada s ciljem izbacivanja DF-a. Ukoliko se SDA odluči na taj korak to će biti njihova politička greška baš kao što je DF napravio istu naglo napuštajući Vladu FBiH jer šta god da je SDA progledala kroz prste Čoviću, ne treba imati sumnje da bi Radončić bio daleko izdašniji. 

Izvor: 
Redakcija / BNN