Radončić: Ako je SDA u koaliciji sa Karadžićevom strankom, mogu i ja sa SDA-om

Rezime sastanka Dragan Čović - Fahrudin Radončić

Radončić: Ako je SDA u koaliciji sa Karadžićevom strankom, mogu i ja sa SDA-om

22.08.2015 - 18:41
Politika

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Mostaru s predsjednikom Stranke za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji te ga pozvao da ozbiljno razmisli o mogućnosti da, kako je kazao, kapacitet SBB-a stavi u funkciju izvršne vlasti.

- Informirao sam ga o onome što radimo u Federalnoj vladi, u Vijeću ministara, u pojedinim županijskim vladama gdje ja duboko vjerujem da je SBB-u mjesto već dugo vremena i o tome javno govorim - kazao je Čović pojašnjavajući kako to partnerstvo nudi da se konačno krenu rješavati problemi u BiH.

On je dodao kako smatra da može govoriti u ime onih koji danas čine vlast u Federaciji BiH, misleći na SDA i HDZBiH, te da je s te strane ovo vrlo jasan poziv.

- Sasvim sam siguran da novih izbora nema, prijevremenih izbora nema jer za sve to treba novi koncept izbornog zakona, a na ovaj način možemo puno toga uraditi.

Krajnje je vrijeme da se okrenemo da realiziramo projekte koje smo nudili glasačima i uopće čitavoj javnosti, da BiH krene i ka evropskom putu, da se socijalno-ekonomski stabilizira i da napravimo određenu reorganizaciju u BiH. Sve to bez ozbiljnih političkih partnera i na razini entiteta i na razini BiH neće ići  - kazao je Čović.

 Radončić je istakao kako aktuelna vlast ne daje rezultate, dodavši kako je  SBB-ov rezultat iznimno jak te da kao opozicijska stranka treba na jedan način početi razmišljati o tome.

 - Čovićev zahtjev je da ja i rukovodstvo SBB počnemo na konkretniji način razmišljati o ideji ulaska u vlast. Vidjet ćemo što o tome misli SDA. Ja nisam čovjek koji će bilo kome, a posebno Čoviću zatvoriti vrata za dalje  razgovore i u tom smislu moguće je da počne neki novi proces - kazao je Radončić.
 
Odgovarajući na pitanje koji su uslovi SBB-a za ulazak u vlast, Radončić je kazao kako danas nisu uopšte razgovarali o tome, dodavši da tu postoje strateške stvari.

 - Tu imate neke strateške stvari: hoćemo li mijenjati zakone koji će dovesti do poštenog, neovisnog pravosuđa a ne do montiranih procesa, hoćemo li mijenjati izborni zakon da nismo jedina zemlja u svijeta koja nema institut vanrednih izbora ako neko ne završi posao za godinu dana, hoćemo li donijeti niz reformskih zakona i u tom smislu je tekao razgovor. 

Osobno nisam zainteresiran niti gorim od te želje da budem predsjedavajući Vijeća ministara ili član Predsjedništva BiH- kazao je Radončić koji se već dva puta kandidirao za ovu funkciju. Na pitanje kako će koalirati sa SDA i, kako ih je nazvao, "radikalnim krilom Bakira Izetbegovića", Radončić je odgovorio da "mi Bošnjaci" često kažemo nešto što se u javnosti drugačije protumači" čime je, na svojevrstan način negirao to što je izrekao u vezi Izetbegovića.

Nadalje, Radončić je istakao da ako je SDA mogla praviti koaliciju sa strankom Radovana Karadžića koja je u BiH počinila genocid i ubila skoro 200.000 ljudi onda i on može praviti dogovor sa SDA te je ostavio SDA-u da se oglase povodom njegove ponude da uđe u vlast. Radončić je i ovu priliku istakao da progovori o montiranim optužnicama očito potencirajući da ga slučaj Kelmendi i dalje jako opterećuje te optužujući SDA za montažu istog. 

Izvor: 
Fena/BNN.BA