Radončić bi u vlast sa Izetbegovićem ali preko Čovića

Nove mogućnosti u rješenju krize Vlade Federacije BiH

Radončić bi u vlast sa Izetbegovićem ali preko Čovića

01.07.2015 - 08:53
Politika

Iako je javno izrekao stav da ne želi biti dio vlasti, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić vodi intezivne razgovore o ulasku u istu.

U političkim krugovima već je opštepoznata Radončićeva cijena ulaska u vlast - mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ukoliko se na to pristane, uz povlačenje Radončićevog imena koje se provlači na suđenju Naseru Kelmendiju na Kosovu, moglo bi se dogoditi da se Radončić i Izetbegović ponovo nađu za zajedničkim stolom s obzirom da su dugogodišnji kućni prijatelji. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je jučer izjavio da nema ništa protiv ulaska SBB-a u vlast dok je Radončićev medij odmah izvijestio kako je SBB "najpoželjniji partner u vlasti" čime se, bez sumnje, stvaraju medijske pretpostavke za ovu vrstu koaliranja.

S druge strane Radončić je svoje učešće u vlasti obećao i predsjedniku DF-a Željku Komšiću, za istu cijenu - predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te ova igra na dvije strane može itekako stvoriti nepovjerenje među predsjednicima političkih stranaka koje se trenutno dogovaraju. Inače i za vrijeme prošlog mandata može se reći da je Radončić bio ključni čovjek da predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija razvrgne koaliciju sa SDA-om što je Federaciju BiH uvelo u dvogodišnju političku i ekonomsku krizu. Da li se za vrijeme i ovog mandata ponovila ista stvar sa Željkom Komšićem teško je reći ali je Komšić uradio isto što i Lagumdžija prije gotovo tri godine dok se, ponovo, Radončić ubacuje kao "najpoželjniji partner" iz čega se da zaključiti da mu je ulazak u vlast itekako potreban te da odlično pliva na sukobima koji i nemaju principijelno utemeljenje što je očito iz širokog dijapazona mogućnosti koalicionih partnera. 

Izvor: 
Redakcija / BNN