Radončić: Čović samo SDA vidi kao partnera

"DF se sam prijavio za vlast"

Radončić: Čović samo SDA vidi kao partnera

03.04.2019 - 18:32
Politika

"Čović pravi jednu grešku. Jedinog partnera kojeg vidi je SDA. On je zaboravio da je SDA osvojila 25 posto bošnjačkih glasova. On ne želi drugog partnera. Tu je bio precizan. Ko će doći sa SDA - on nema pravo da se miješa. Nismo razgovarali, niti ćemo razgovarati. Zašto bi nas Čović uvlačio u nešto što nas ne zanima",poručio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Što se tiče samog formiranja vlasti, Radončić je istakao da je odluka Demokratske fronte da uđe u pregovore umnogome olakšala poziciju SBB-a.

"DF se prijavio da želi da koalira. Time je olakšana pozicija SBB-a, da ne moramo biti dio tog voza. Nije napravljen ni taj famozni srpski blok, gdje SNSD nije mogoa da dobije PDP i SDS, pa ne postoji razlog da SDA sama ne ide sa SNSD-om i HDZ-om", izjavio je Radončić.

Ocijenio je da je SDA iznenađujuće igrala samo na jednu kartu - Bh. blok, a da je u razgovoru sa Šefikom Džaferovićem kazao da SDA i SBB moraju prvo da riješe međustranačke probleme.

"Džaferović je bošnjački član Predsjedništva, on je posrednik. Ako vas član Predsjedništva pozove - red je da popijete kafu s njim. Oni sa DF-om ne mogu da naprave kantonalne vlade, nemaju kapacitet ni u Tuzlanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Kantonu Sarajevo. Nemaju poslanika",poručio je Radončić.

"Mi sa našim partnerima iz SDA nismo razgovarali ni o kakvoj poziciji. Mi nismo mogli ni htjeli da damo uslove. Džaferović je razuman političar. Oni su spremni da cijeli set pitanja razmotrimo među strankama i razgovaramo",kazao je Radončić.

Što se tiče samog formiranja vlasti - Radončić je poručio da "ne može da svane prije zore".

"Mora da se odredi mandatar. Da ima 30 dana da obiđe lidere i predloži kabinet. Nemamo mandatara. Nema potrebe da pričamo o ulasku u vlast ako nije određen mandatar. Ako i kada se odredi - mi ćemo kao ozbiljni ljudi primiti mandatara i s njim razgovarati", izjavio je Radončić za N1.

Izvor: 
BNN.BA/N1