Radončić dao podršku NBL-u i NiP-u: Vlast u KS ide bez SDA!

Sa Strankom demokratske akcije niko ne želi koalirati

Radončić dao podršku NBL-u i NiP-u: Vlast u KS ide bez SDA!

23.10.2018 - 18:25
Politika

Predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić, dao je podršku NBL-u i NiP-u, za formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo bez SDA. Nakon što su lijevo orijentisane stranke napravile svoj blok (SDP, NS i DF), sada su u građansko-desne stranke (SBB, NBL i NiP) formirale drugi blok te preostaje da naprave zajednički sastanak i naprave vlast bez SDA.

Nakon što je brutalno pokrala mandate od većine stranaka (SBB, BPS, NiP), sa SDA, više niko ne želi ne samo da pravi vlast, već niti uopšte da razgovara jer se radi o stranci koja je svoju "pobjedu" ubilježžila na organizovanoj i brutalnoj krađi tuđih glasova.

Iako je na džumi u petak, sedam dana prije glasanja, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BIH, Husein Kavazović, na hutbi u Begovoj džamiji jasno upozorio da je krađa glasova uzimanje tuđeg prava (hakka), što spada u jedan od najtežih grijehova koje čovjek može počiniti prema drugom čovjeku, u SDA-u očito nisu marili za ovaj islamski propis već su krađu tuđih glasova i mandata smatrali prečim, "dunjalučkim profitom", dok o onom vjersko-ahiretskom očito ne razmišljaju previše.

Bilo je važnije, očito je, ukrasti tuđe, namiriti svoje, a potom sve to pokušati predstaviti kao "viši cilj", "odbranu bošnjaštva" ili potezom "u interesu očuvanja vjere", odnosno izgovorom iza kojih se, uobičajeno, kriju oni koji se pozivajući na Božiji zakon, prvi ogriješe upravo o Njegove zabrane.

Na sastanku koji su prethodne sedmice održali SDP, NS i DF, dogovoreno je da ove lijeve stranke skupa nastupe u formiranu vlasti u KS, uz dogovor da ne žele razgovarati sa SDA-om.

Na sastanaku koji je održan sinoć između predsjednika SBB-a, Fahrudina Radončića, sa predsjednicima NBL-a i NiP-a, Ibrahimom Hadžibajrićem i Dinom Konakovićem, dogovoreno je da Radončić podrži formiranje vlasti bez SDA, odnosno NBL i NiP u sklapanju dogovora sa SDP-om, NS-om i DF-om.

Sada je u najvažnijem i najbogatijem kantonu u Federaciji BiH situacija jasna: nijedna stranka ne želi koalirati, niti uopšte pregovarati sa SDA-om koja će, nakon krađe tuđih mandata, ostati sama sa svojim ukradenim plijenom ali i bez vlasti što je za njih najteži udarac.

Izvor: 
BNN.BA