Radončić: IOM prestaje finansirati policajce koji nadziru granicu BiH radi migranata

Međunarodna zajednica pušta BiH da "uči hodati"

Radončić: IOM prestaje finansirati policajce koji nadziru granicu BiH radi migranata

27.01.2020 - 19:00
Politika

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić potvrdio je da Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ od petka, 31. januara, neće više finansirati angažovanje 72 policajca MUP-a Republike Srpske angažovana kao ispomoć u nadzoru granice, te istakao da će do pronalaženja rješenja Granična policija BiH nastojati da nadoknadi broj policajaca na granicama.

"Oni su donatori, a donator ima pravo dati svoja sredstva ili da to ne učini", rekao je Radončić.

On je rekao da će do pronalaženja rješenja Granična policija u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu /SIPA/ Bosne i Hercegovine i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, u skladu sa kadrovskim mogućnostima, nastojati da nadoknadi broj policajaca na granicama.

Radončić je najavio dodatne konsultacije sa IOM.

"Oni imaju svoje prioritete, a mi ćemo u nekim budžetskim stavkama pokušati da pronađemo neophodna sredstva", poručio je Radončić.

Imajući u vidu da IOM ostavlja granicu Bosne i Hercegovine sa Srbijom nezaštićenom u trenutku kada se očekuje novi priliv migranata, Granična policija BiH je, prema saznanjima Srne, o svemu obavijestila Ministarstvo bezbjednosti BiH od kojih traži hitne mjere na obezbjeđenju dodatnih sredstava za ovu namjenu da bi aktivnosti entitetskog MUP-a na ispomoći pripadnicima Granične policije bile nastavljene.

MUP i Vlada Republike Srpske do sada su snosili troškove goriva i dnevnica policijskih službenika MUP-a RS-a, a IOM smještaja i hrane.

Izvor: 
BNN.BA/N1