Radončić: Iza pamfleta o meni stoje Fikret Muslimović i Enver Mujezinović

Press predsjednika SBB-a

Radončić: Iza pamfleta o meni stoje Fikret Muslimović i Enver Mujezinović

24.08.2020 - 21:27
Politika

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić održao je dans press-konferenciju na kojoj je otkrio da je poslao pismo Nerminu Nikšiću kao predsjedniku Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Kako je rekao, nakon višemjesečne šutnje odlučio je da javno progovori. Radončić je Nikšiću poslao pismo nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović reagirao na intervju Armina Cibre u kojem je za srbijanski list kazao da Đukanović i Radončić krijumčare drogu.

Predsjednik SBB-a je, kako je rekao, napisao Nikšiću da sazove sjednicu Komisije na kojoj će saslušati direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. Naime, Đukanović je kazao da je taj intervju rezultat obavještajnih centara Srbije kako bi destabilizirali Crnu Goru pred izbore, što je cilj velikosrpskih i ruskih imperijalističkih centara.

U pismu koje je uputio Nikšiću, Radončić sumnja da je u sve upleten i paraobavještajni sektor u BiH, koji finansira Cibru, koji je inače bivši tjelohranitelj Radončića.

“Cibra je projekt u koji je uloženo više miliona KM i sada služi kao paravan za miješanje u izbore. Kao što je poznato grupa koja ga suportuje i on su objavili 4 knjige protiv mene. Pred sarajevskim sudom je sam izjavio da je tiraž bio 50.000 primjeraka. I laiku je jasno da to košta više stotina hiljada KM, plus distribucija. Jasno je da nezaposleni električar nema više miliona KM za štampanje tih izdanja koja su dijeljena besplatno”, rekao je Radončić i podsjetio da je Cibra osuđen za prijetnje prema direktoru tadašnjeg FOSS-a.

Dalje je rekao da je paraobavještajni centar u Sarajevu očigledno počeo da djeluje regionalno.

“U intervju, nakon kojeg je reagirao Đukanović, Cibra tvrdi da smo mi organizirali kriminalnu grupu i distribuirali narkotike. Tu iznosi i druge najodvratnije laži. Ipak, ona za cilj ima zbunjivanje glasačkog tijela u Crnoj Gori, odnosno okretanje glasača od prozapadne politike Đukanovića prema politici velike Srbije i malignog utjecaja Rusije.

Isti paraobavještajni centri u Sarajevu plasiraju i drugu laž vrlo opasnu po moj život i život moje porodice, a to je da smo mi zajedno sa Hašimom Tačijem davali lažne pasoše kavačkom klanu. To uopće nije u nadležnosti Ministarstva sigurnosti na čijem sam čelu bio”, rekao je Radončić, što je naveo i u pismu Nikšiću.

“Kao bivši ministar sigurnosti i predsjednik stranke koja je parlamentarna na svim nivoima tražim hitni sastanak Komisije za nadzor nad radom OSA-e gdje će biti saslušan Osman Mehmedagić, koji mora dati podatke ko finansira i koji daje zadatke toj grupi, koja samo zloupotrebljava tok nesretnog čovjeka”, rekao Radončić te dodao:

“Naša obavještajna služba mora biti potpuno depolitizirana. Molim da tu sjednicu zakažete što prije i izvršite saslušanje direktora Osmana Mehmedagića i da utvrdite da li je eventualno i on bio dio tog malignog proruskog centra moći ili nije htio naložiti da OSA vrši nadzor djelovanja paraobavještajnog centra. Zatražit ću i puno angažiranje Tužilaštva BiH da provede istragu po osnovu sumnje na više krivičnih djela”, rekao je Radončić.

Upitan je da li je o svemu tome razgovarao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, iz čije stranke dolaze Mehmedagić, Radončić je kazao da je ste jednom.

“Već godinama uoči svakih izbora SDA izdaje razne pamflete. Razgovarao sam i konkretno o knjizi s Izetbegovićem. On je rekao da se SDA ne bavi time, to možda rade Dino Konaković. Znam da se on tim ne bavi već Fikret Muslimović, Enver Mujezinović…”, rekao je Radončić.

Izvor: 
BNN.BA/RAport.ba/Avaz.ba