Radončić: Izetbegović je vođa terorista, oteo je basnoslovno blago i prikriva politička ubistva

Tako je govorio Fahrudin Radončić o svom budućem koalicionom partneru

Radončić: Izetbegović je vođa terorista, oteo je basnoslovno blago i prikriva politička ubistva

10.09.2015 - 16:39
Politika

Redakcija BNN.BA analizirala je izjave koje je predsjednik Stranke za bolju budućnost - SBB Fahrudin Radončić davao o svom bivšem ali i sve izglednijem budućem koalicionom partneru Bakiru Izetbegoviću. Čak i letimičan pregled na opseg i težinu izjava koje je Radončić usmjerio prema Izetbegoviću, i to ne tako davno, već dovodi u pitanje mogućnost kao i rezultate saradnje ovog duboko posvađanog dvojca koji su jedan drugog nazivali ubicama, lažovima te u cijeli sukob upetljali i sopstvene supruge, majke, djecu i porodice

Od 2010. seže duboki sukob između Bakira Izetbegovića i Fahrudina RAdončića a koji je eskalirao oko kandidature za člana Predsjedništva BiH. Nije prošlo dugo nakon objava kandidature kod obojice a medijski rat je već bio otpočeo i traje već petu godinu sa mogućnošću pomirenja ovog dvojca koji su, očito, "za rad države" spremni progurati preteške optužbe koje sežu sve do 30 dana unazad. 

Tako je 23.7.2014. Radončić izjavio kako se on "nema namjeru pravdati se Izetbegoviću koji je od ove zemlje oteo basnoslovno blago koje je skupljala njegova obitelj za lažnu pomoć obrani BiH u ratu, te čovjeku koji je bio mentor dolasku mudžahedinima, vehabijama ili iranskim špijunima, te neviđenoj sustavnoj korupciji kroz razne El Šidijeve poslove, a što je stotine tisuća ljudi ostavilo bez posla i perspektive" kazao je Radončić i dodao:  

"Pravdanju tek nema mjesta posebno ako se zna činjenica da je upravo Izetbegović godinama živio i upravljao s kriminalnim likovima kao što su Juka Prazina, Ćelo Delalić, Ismet Bajramović Ćelo, Mušan Topalović Caco i dobro je upoznat sa više naručenih političkih ubojstava koja, zbog blokade iz centara moći, nije bilo moguće otkriti".

Tri mjeseca kasnije, 30.10.2014. Radončić nastavlja u istom ritmu pa Izetbegoviću i njegovoj SDA poručuje: "SDA, Stranka koja je dovela do 560.000 nezaposlenih, do toga da smo prva zemlja u Evropi po nezaposlenosti, do 50 posto gladnog stanovništva, SDA koja je demonstrante vrijeđala da su teroristi i narkomani i SDA koja prikriva politička ubistva i zloupotrebljava pravni sistem zemlje nije naš koalicioni favorit". 

Nakon što su izbori u BiH okončani te Radončić, ponovo, nije ušao u Predsjedništvo BiH, nastavio je sa pritiskom ka SDA ali i brutalnim kritikovanjem Izetbegovića. Tako je aprila 2015. bio vrlo direktan prema Izetbegoviću nazivajući ga vođom državne mafije: "Bakir Izetbegović je vođa bošnjačke mafije. Sve dok ne otkrije kako je ubijeno petnaestak naših komandanata i visokih političkih funkcionera i dok ne vrati milijarde maraka koje je njegova porodica otela i krije ih u Turskoj, mi sa SDA, konkretno sa Izetbegovićem, nemamo šta da razgovaramo".

Jula ove godine Radončić je imao da doda i to kako je "SDA"potrošen. Nek se oni između sebe dogovore šta je prozapadna, proevropska opcija te stranke, odnosno frakcija ili dio, šta je reformski dio te stranke, a šta je ono što se zove rigidni, anahroni, feudalni koncept u čijem liku ja prepoznajem Izetbegovića".

U istom mjesecu ove godine Radončić je, ponovo, imao potrebu da demistificira Radončića na sljedeći način: "SBB nema nijednog razloga da ide u koaliciju s Izetbegovićem. SBB hoće potpuno drugačiju Evropu od one koju želi Bakir, jer je Izetbegović, što ne treba zaboraviti, istovremeno izgubio i svog međunarodnog mentora, gospodina Erdoana, koji je poražen na izborima u Turskoj. SDA je potpuno druga priča, ali gospodin Izetbegović i njegova politička grupa iz suštinskih i političkih razloga nisu prihvatljivi za nas. On je kao moćni politički faktor unutar SDA u proteklih 20 godina imao priliku preko svog oca, uz svog oca i nakon svoga oca da ide evropskim putem. Uništio je taj put i ja ne želim da SBB doživi sudbinu Stranke za BiH, SDP-a i DF-a i da se obrukamo pred narodom". 

Ipak najnovija kretanja između Radončića i Izetbegovića očito govore da je Radončić spreman "da se obruka pred narodom" te da kolaira sa "radikalnim Izetbegovićem, koji je doveo teroriste i prikriva politička ubistva" a koja će biti Radončićeva cijena ove koalicije ostaje da se vidi uskoro. Očito su istraga protiv Radončića, koja je otvorena zbog ubistva Ramiza Delalića "Ćele", kao i njegovi ogromni finansijski problemi dovoljan motiv da se "obruka pred narodom".

Vrlo je simptomatično i to da Radončićev medij već neko vrijeme ne napada kadrove SDA što je bila redovna, uhodana praksa Radončićevog medija. Šta više Radončić danas uredno objavljuje stranačka saopćenja SDA te rado u eter pušta vijesti koji sufliraju pomirenje između Izetbegovića i njega lično što je, ipak, tek njihova lična stvar. Za sada nema nikakvih najava koji su to projekti oko kojih bi razgovarali Radončić i Izetbegović, šta su prvi njihovi zajedinčki koraci te koji su vremenski rokovi za takvo što. S obzirom na stepen optužbi i istraga koje su pokrenuli jedan protiv drugog najizglednije je da prvo moraju počistiti svoja dvorišta a to će potrajati, vjerovatno do narednih izbora. 

 

Izvor: 
BNN.BA