Radončić: Ne možemo dozvoliti da migranti zatrpaju BiH

Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Ne možemo dozvoliti da migranti zatrpaju BiH

24.02.2020 - 17:39
Politika

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić obećao je 24. februara pomoć vlastima na području Unsko-sanskog kantona (USK) u procesu upravljanja migrantskom krizom.

"Ne možemo dozvoliti da zatrpamo BiH i od nje napravimo najveći parking za migrante koji ne žele ovdje, već u žele u Evropsku uniju. Mi nemamo pravo da uništimo život ovog kantona, turizam, slobodu naših ljudi da se kreću", kazao je Radončić nakon razgovora sa predstavnicima vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

Zaključeno je i da je potrebno razdvojiti sigurnosni od humanitarnog aspekta krize, te da je neophodno hitno donijeti kvalitetnu Strategiju o upravljanju migracijama u BiH. Kako je rečeno, mora se raditi i na jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslovne sa strancima, uspostavi kvalitetne koordinacije svih policijskih agencija u zemlji, te pristupiti izmjenama zakonskih propisa u ovoj oblasti.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno, prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova, boravi blizu 5.000 izbjeglica i migranata. U četiri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, čiji su kapaciteti već odavno popunjeni, smješteno je oko 3.500 izbjeglica i migranata. Nešto više od 1.000 je u privatnim smještajima ili u napuštenim objektima, najviše u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Izvor: 
Radio Slobodna Evropa