Radončić: Neće biti novih migrantskih centara u KS

Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Neće biti novih migrantskih centara u KS

15.05.2020 - 15:23
Politika

Ministar sigurnosti BiH i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić napisao je, na svom Instagram profilu, da neće biti otvaranja novih migrantskih kampova u Kantonu Sarajevo. Radončić je ovo obraćanje javnosti uputio zbog sve većih špekulacija da bi se, sa dolaskom ljepšeg vremena, mogla dogoditi nova akumulacija migranata u KS. U nastavku, prenosimo Radončićeve riječi...

- Dolaskom ljepšeg vremena pritisak ilegalnih ekonomskih migranata na BiH sve više raste. Raste i pritisak da naša zemlja dodatno otvori svoje bivše kasarne za njihov smještaj i time još poveća, ionako preveliki, njihov broj. U ovom trenutku u Bosni i Hercegovini, i to samo u kantonima gdje dominantno žive Bošnjaci, ima više ilegalnih migranata nego u cijeloj Srbiji. Nezavisno od pregovora mojih dragih prijatelja Ismira Juske, ministra unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo, i Pitera van der Overarta (Peter Van der Auweraert), šefa Misije IOM-a u BiH, da se otvori još jedan centar za ilegalne ekonomske migrante u Kantonu Sarajevo, na Nišićkoj visoravni, mogu umiriti građane i reći da se to neće dogoditi.

Kao predsjednik SBB-a, moram legalistički podsjetiti, već odavno postoji jednoglasna odluka Skupštine Kantona Sarajevo, za koju su glasali i poslanici iz SBB-a, da se ne dopušta formiranje novih centara za smještaj ilegalnih migranata na području ovog kantona. To ima zakonsku snagu za svaku vladu, ministarstvo ili kantonalnog ministra. To sam jučer, u usmenom razgovoru, rekao i premijeru Nenadiću i ministru Juski. Naravno, odluka Skupštine KS odnosi se i na mene, kao ministra sigurnosti BiH. Uostalom, ako se dozvole novi centri za ilegalne migrante, Sarajevo bi, veoma brzo, kao prijestolnica BiH, preuzelo više migranata nego nama susjedne države pojedinačno. Neću tu popustiti pritiscima, bilo da dolaze iz inozemstva, od pojedinaca iz drugih političkih projekata, državnih struktura ili SBB-a. Da budem vrlo precizan: o eventualnom otvaranju novih centara za migrante u kantonima u kojima dominantno žive Bošnjaci možemo početi razmišljati kada stranci najprije uvjere Dodika i Čovića da prethodno dopuste da se na području RS-a i kantona gdje Hrvati većinski žive, otvori makar po jedan izbjeglički kamp! Ne mogu ilegalni ekonomski migranti, prikupljeni iz cijelog svijeta, biti isključivi problem i na teret samo Bošnjaka - napisao je Radončić. 

Izvor: 
BNN.BA