Radončić: Nije loša ideja da se spoje opći i opštinski izbori, depolitizuje CIK, spriječe krađe...

Predsjednik SBB-a

Radončić: Nije loša ideja da se spoje opći i opštinski izbori, depolitizuje CIK, spriječe krađe...

18.05.2020 - 16:59
Politika

Ministar sigurnosti BiH i lider SBB Fahrudin Radončić danas je primio donaciju koja je za BiH stigla od Poljske kao pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa. Radončić je, osim toga, odgovarajući na novinarska pitanja dao svoje mišljenje o predstojećim izborima i migrantskoj krizi koja se nameće kao novi-stari problem.

"Danas smo dobili jednu donaciju koja će biti još veća ali je važnija poruka koju smo dobili od zemlje iz EU a to je da je BiH zemlja o kojoj se vodi računa i u najtežim trenucima. Zahvaljujem se predsjedniku Poljske na ovoj donaciji u ovom trenutku".

Sjednica Vijeća ministara je najavljena za četvrtak.

"Da li će budžet doći na dnevni red zavisi od konsultacija predsjednika SNSD, HDZ i SDA. Nama je stalo da taj budžet koji je korigovan prođe i nađe se u daljnjoj proceduri".

"Sva zatvaranja granica smo koordinirali sa regionom, mislim da ćemo u četvrtak na Vijeću ministara razgovarati i na tu temu. Veoma je važno da Vijeće ministara provede procedure u skladu sa zahtjevima medicinske struke, te da se oslobode granice za ljude koji iz poslovnih razloga žele da uđu u BiH", kazao je Radončić.

Kada je riječ o izborima, kazao je da mu nije loša teza o spajanju lokalnih i opštih.

"Znate da postoji teza da se spoje lokalni i opšti izbori kako ne bismo bili u stalno izbornoj kampanji. Meni se to ne čini lošim. Mi 20 godina imamo brutalne izborne krađe, CIK je politička institucija. Za dvije godine bismo depoltizirali CIK, a onda napravili poštene izbore. Prošle su glasali mrtvi, preko noći se pojavljivali novi članovi glasačkih odbora. Čemu izbori ako će se tako krasti? Izbori odgovaraju vladajućim strankama jer imaju organizovane izborne mašine. Tako da, nije poenta jesu li izbori za mjesec ili nekada, nego je poenta hoće li izbori biti fer. Ja tvrdim da neće biti fer, da će se ponoviti brutalne krađe".

Dodao je da neće dozvoliti da se u Sarajevu napravi novi migrantski kamp.

"Ja zagovaram čvrst pristup, njihovo zaustavljanje i deportovanje. Neki drugi misle da mi treba da šutimo i pravimo nove kampove".

Kazao je da je nedopustivo da odjednom dođe više hiljada ljudi na jedan prostor, i to, kako je kazao, gdje žive samo Bošnjaci.

"Neću dozvoliti da se u Sarajevu napravi novi kamp za 3.000 ljudi, kad već imamo takav. Zašto niko ne ubjeđuje gospodina Dodika i Čovića da prime migrante, samo ubjeđuju Radončića i mjesta gdje žive Bošnjaci".

Izvor: 
BNN.BA/N1