Radončić: O bankama, korona zakonu, raspodjeli novca od MMF-a, ratnom sanitetu Armije RBiH...

Predsjednik SBB-a o političkim temama, odnosu banaka prema građanima, liječenju pacijenata, ponašanju vlasti...

Radončić: O bankama, korona zakonu, raspodjeli novca od MMF-a, ratnom sanitetu Armije RBiH...

18.04.2020 - 18:26
Politika

Predsjednik SBB-a gostovao je u emisiji "Face to face", na FaceTV u kojoj je odgovarao na pitanja o brojnim temama u bh.društvu. Govorio je o bankarskom sektoru u Bosni i Hercegovini, zašto više nije na čelu Koordinacijskog tijela za upravljanje krizom u Bosni i Hercegovini i objašnjava kako su predsjednici SDA, HDZ-a i SNSD-a dogovorili podjelu MMF-ovog kredita.

Pored ovoga, Radončić je kazao da ga predsjednik SDA i premijer Federacije BiH, Bakir Izetbegović i Fadil Novalić, nisu konsultovali u vezi ekonomskog programa za Federaciju BiH.

U vezi pomoći privredi, Radončić misli da bi dio sredstava u Centralnoj banci BiH, koji su depozit za valutu KM, trebalo usmjeriti prema bh.privredi i to samo onoliki dio koji ne bi ugrozio stabilnost bh.valute.

Radončić je govorio i o srmti dr. Šefika Pašagića, kazujući da drama jednog čovjeka prikazuje dramu cijelog naroda. Dodao je da je sigurnosni sektor uradio svoj posao obezbjeđujući mjesec dana sigurnosti od zaraze korona virusom, što je medicinskom sektoru dalo prostor da nabavi neophodne materijale i pripreme se za dolazak zaraze i bolesnika. Misli da je vrijeme da se ide u masovna testiranja ali, kako kaže, to je do medicinske struke.

O temi zašto patalozi neće da vrše obdukcije Radončić je govorio vrlo otvoreno, smatrajući da je krivično djelo, da je neetički i neprofesionalno jer patolozi imaju uslove za svoj rad te, dodaje Radončić, da je opasnije ljekarima koji rade sa živim pacijentima, nego li onima koji rade sa preminulima. Smatra da je u pitanju kukavičluk te da u tome nema nikakve opasnosti.

Na kraju svog gostovanja, Radončić je kazao da se u Sarajevu mora riješiti "bermudski trougao" medicinskih ustanova. Podsjetio se da je u ratu, za vrijeme dok je radio u kabinetu generala Sefera Halilovića, sistem zdravstvene zaštite bio organizovan tako da su vojnici Armije RBiH sa najtežim povredama i u daleko težim uslovima, u najkraćem mogućem roku, sa prvih linija, bili transportovani u klinike. Danas t očito postoji određeni problem koji ubija ili potencijalno može da ubija pacijente u Sarajevu, podsjeća Radončić. Primarna, sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita u Kantonu Sarajevu moraju što prije organizovati najlakši i najbrži transport i njegu pacijenta - zaključio je.

 

Izvor: 
BNN.BA/Facetv