Radončić: SDA i SBB su garant koji neće dozvoliti dominaciju HDZ-a u FBiH

Reakcije

Radončić: SDA i SBB su garant koji neće dozvoliti dominaciju HDZ-a u FBiH

29.05.2020 - 17:02
Politika

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i predsjednik SBB-a prokomentirao je sinoćno hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića u okviru afere „Respiratori“ te se osvrnuo na aktuelnu političku atmosferu u ovom bh. entitetu.

Fahrudin Radončić, SBB

- Radi se o teškoj koruptivnoj aferi koja se mora krivično sankcionirati, neovisno o kome je riječ. Sa druge strane, mora se poštivati i pretpostavka nevinosti i pravo svakog čovjeka da ima fer i pošteno suđenje. I, kada sam ja imao poznate pravne probleme, isticao sam važnost povjerenja u pravosudne institucije i zato ponavljam da vjerujem u profesionalizam Tužilaštva BiH i Suda BiH. Ne mogu komentirati detalje sa istim, ali bih volio da se premijeru Novaliću omogući odbrana sa slobode – kazao je ministar Radončić.       

Na pitanje da postoje špekulacije da će Novalićevo hapšenje pojačati ulogu HDZ-a u Vladi FBiH ministar Radončić je kazao:

- Radi se o odnosima pojedinih biltena i te frakcije svojim utjecajem u pravosuđu sigurno će pokušati odmagati Novaliću. SDA i SBB su u Federaciji BiH dovoljan garant da ne dozvole nikakvu dominaciju HDZ-a ili slabljenje bošnjačkog političkog faktora.

Izvor: 
BNN.ba / Avaz.ba