Radončić: Strateški koraci za spriječavanje trgovine ljudima

Koraci ka stavljanju pod kontrolu porblema migracija

Radončić: Strateški koraci za spriječavanje trgovine ljudima

06.02.2020 - 22:18
Politika

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić odbacio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) tvrdnje zamjenice direktora USAID-a (Američka agencija za razvoj) Bonnie Glick, u kojima je za RSE kazala da "ukoliko se BiH ne pozabavi pitanjem trgovine ljudima i ne zaustavi dalje padanje na listi, postoji opasnost od povlačenja sredstava SAD-a iz zemlje".

"Novo Vijeće ministara je uradilo, zaista, sve u spektakularno kratkom vremenu i uradićemo još više. I ja sam zaista optimista da će se svi argumenti sagledati koji idu u korist Bosne i Hercegovine", izjavio je Fahrudin Radončić.

"To bi bila tragična odluka po Bosnu i Hercegovinu, kažem vam", izjavio je Radončić za RSE.

"Mi smo kao Vijeće ministara, i da budem iskren, ja kao ministar, već na prvoj sjednici Vijeća ministara stavili i usvojili, zahvaljujući našim kolegama, Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima. To je strateški dokument koji nam pomaže da ne padnemo sa liste B na listu C. Također, molili smo, i zahvaljujući državnoj tužiteljici, reaktivirana je Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i ona počinje sa punim kapacitetom da radi. I treći uslov, objedinjavanje sredstava. Već se radi da se sredstva koja su u civilnim poslovima i Ministarstvu sigurnosti objedine i daju nevladinom sektoru i drugima za zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima. Također smo usvojili i Strategiju za integralno upravljanje granicom, a posebna je stvar da sada radimo i već je 28 naših, pravosudno-sudskih institucija napravilo timove sa četrdesetak tužilaca i policajaca koji su mreža, prava mreža protiv trgovine ljudima", poručio je Radončić.

Ministar sigurnosti BiH je rekao kako se radi o strateškom dokumentu koji Bosni i Hercegovini pomaže da "ne padne sa liste B na listu C".

"Također, zahvaljujući državnoj tužiteljici reaktivirana je udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i ona počinje sa punim kapacitetom da radi. I treći uslov, objedinjavanje sredstava, već se radi da se sredstva koja su u civilnim poslovima i ministarstvu sigurnosti objedine i daju nevladinom sektoru i drugima za zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima Također smo usvojili i Strategiju za integralno upravljanje granicom, a posebna je stvar da sada radimo i već je 28 naših, pravosudno-sudskih institucija napravilo timove sa četrdesetak tužilaca i policajaca koji su mreža, prava mreža protiv trgovine ljudima", rekao je Radončić.

Izvor: 
BNN.BA/RSE