Radončić suspendovao dvojicu pomoćnika koji su optuženi pred Sudom BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH

Radončić suspendovao dvojicu pomoćnika koji su optuženi pred Sudom BiH

21.01.2020 - 11:48
Politika

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić suspendirao je dvojicu pomoćnika ministra sigurnosti protiv kojih su na Sudu BiH potvrđene optužnice. 

Odluke o privremenoj suspenziji donesene su u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine. Radi se o Radenku Staniću, pomoćniku ministra u Sektoru za pravne, kadrovske, opće i finansijsko-materijalne poslove, protiv kojeg se na Sudu BiH vodi postupak za ratne zločine počinjene na području Vlasenice.

Inače, Radenko Stanić nekadašnji je komandir u vlaseničkoj Službi javne bezbjednosti (SJB). Tužilaštvo BiH tereti ga da je tokom 1992. i 1993. godine postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. 

Optužnicom su obuhvaćeni i ubistva i prisilni nestanci najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja, zlostavljanja, kao i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva.

Još od 2017. godine bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću mediji, ali i žrtve uporno su postavljali pitanje do kada će Stanić biti povlašten uprkos optužnici za zločine i kad će biti suspendiran, ali Mektić je ignorirao ovo pitanje. Suspendiran je i Samir Agić, pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, kojem je Sud BiH prošle sedmice potvrdio optužnicu za zloupotrebu položaja.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz.ba